ZAKORAČILI SMO U LEDENI DECEMBAR Evo gde će biti snega u Srbiji i kakvo nas vreme čeka u sledećih 10 dana
Foto: Alo!/Masanori Josida

U petak će oslabiti uticaj ciklona i smanjiće se i gradijent vazdušnog pritiska nad Srbijom, pa će i košava biti u slabljenju. Biće oblačno, a kiša se očekuje samo na severu i istoku Srbije, a sneg u brdsko-planiskim predelima na istoku. Nakon jutarnjih 0 do 4°C, maksimalna temperatura biće od 4°C na severu istoku do 10°C na jugu Srbije, kaže meteorolog Đorđe Đurić u najnovijoj vremenskoj prognozi za Srbiju.

- U subotu će usled porasta vazdušnog pritiska biti stabilnije i suvo. Maksimalna temperature od 5 do 10, u Beogradu do 8°C. U nedelju se očekuje novo naoblačenje sa kišom, na planinama sa snegom i to prvo na zapadu i jugozapadu Srbije. Duvaće umeren do jak jugoistočni vetar, na jugu Banata i u Podunavlju sa olujnim udarima i do 100 km/h. Biće nešto toplije, ali zbog košave subjektivni osećaj biće da je dosta hladnije. Maksimalna temperatura od 8 do 14°C, u Beogradu do 12°C - kaže Đurić.

Prema prognozi, početkom sledeće sedmice očekuje se slično vreme, dok se sredinom sedmice očekuje uglavnom suvo, uz više sunčanih perioda.

- Prosečna maksimalna temperatura za početak decembra je od 5 do 9°C, tako da su one ovih dana uglavnom oko prosečnih vrednosti. Tokom prvih desetak dana decembra maksimalne temperature biće za koji stepen iznad prosečnih vrednosti i očekuje nas toplija varijanta meseca i to zahvaljujući uticaju veoma snažne ciklonske aktivnosti sa Atlantika i Mediterana, dok će se visok vazdušni pritisak uz anticklon zadržavati nad severnom i istočnom Evropom precizira meteorolog.

Kako dalje piše Đurić, ovakva sinoptička situacija uslovljavaće snažne zapadne vetrove sa Atlantika prema našem području, uz transport toplie vazdušne mase, pa će vreme biti oblačnije, ali i toplije i bez jutarnjih mrazova. Istovremeno veoma hladno sa snegom biće nad istokom Evropom, a vrlo niske temperature sa snegom očekuju se sve od Ukrajine i Rusije do Finske i severa Skandinavije.

- Dakle, danas smo zakoračili u decembar, a do kalenedarskog početka zime ostalo je 20 dana - stoji u prognozi.

Kraj novembra doneo nam je tipično kasno jesenje vreme, na planinama i zimsko, a ovakva vremenska situacija zadržaće se i u narednom periodu. Prema trenutnim prognozama, prvih 10 dana decembra, ako ne i prva polovina decembra protekli bi u znaku nešto toplijeg vremena i bez zimskog scenarija, a niži predeli bili bi potpuno bez snega i snežnog pokrivača, jer bi nad našim područjem preovladavalo već napomeniti zapadno strujanje sa Atlantika, pa ne bi dolzailo do ozbilnijih zahlađenja, navodi Đurić.

- Kada je reč o planinama, a bliži se ski sezona, u narednom periodu snežnog pokrivača visine 5 do 20 cm biće uglavnom u predelima iznad 1000 metara nadmorske visine, a početak ski sezone osigurao bi snežni pokrivač samo na planinama iznad 1400-1500 metara nadmorske visine i to uz pomoć veštačkog osnežavanja - zaključuje meteorolog.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Komentari (0)

Loading