ZARADA JE I DO 9000 DINARA NA DAN  Od alata vam trebaju samo makaze, posao nije težak, rade ga i stariji ljudi
Foto: RINA

Od novembra do maja on pravi metle od brezovih grančica, za kojima vlada velika potražnja. Posao je lak, a zarada solidna stoga se ovaj vredni čovek ne libi da zasuče rukave i sa makazama krene u pohod.

Foto: RINA

 

 

- Sirovinu mahom nalazim u okolnim šumama, gde ima dosta breze. Tokom zime kada je završen rad u polju, pravim snopove od mlađih graničica različitih dužina i koje pakujem i kasnije nudim kupcima. Ja to radim poslednjih 15 godina jer nije težak fizički posao, čak ga rade i stariji ljudi, samo su vam potrebne makaze i eto zarade. U jednom satu ja pripremim oko pet snopova i kada pomnožite sa 350 dinara eto vam zarade, kazao je za agenciju, Njagoš poznazi povrtar polimskog kraja.

Foto: RINA

 

 

Svako ko mete zna da je za taj posao najkvalitetnija i najbolja metla od brzovih grančica, stoga Njagoš sve što napravi to i proda. Osim domaćih za njegov proizvod zainteroseovali su se i kupci iz regiona.

- Udarni period je od novembra do maja, kada prodam i do 10.000 snopova ovih korisnih grančica. Mogu da ih prodam u neograničenim količinama jer je potražnja velika, a cena pristupačna. Osim što grančice skupljam sam, zbog velikog broja kupaca počeo sam i da ih otkupljujem. Svaki ovaj snop težak je oko 7 kilograma i lako se transportuje do kupaca, dodao je Stojadinović.

Foto: RINA

 

 

Pored pravljena metli od ovih grančica, breza je korisna i za mnoge druge stvari.

- Ona ima mnoga lekovotih svojstva, pored toga što se iz nje može cediti sok, može se koristiti za čaj, kao i u prehrambenoj industriji. Za mene je kao poljoprivrednika tokom zime posao sa metlama odlična zarada, kada dnevnom mogu zaraditi i do 80 evra - zaključio je on.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading