SRBIJA OD POČETKA GODINE DIJAGNOSTIKOVALA 152 OBOLELA OD HIV-A Evo šta je i dalje najveći rizik!
Alo

Više od polovine obolelih su iz Beograda, bolest je preneta seksualnim putem u 98 odsto slučajeva, više je zaraženo muškaraca nego žena, a trećina ima ozbiljnu kliničku sliku.

Svetski dan borbe protiv HIV-a obeležava se 1. decembra, a u Beogradu je održana konferencija „Izjednačimo“ na kojoj je ukazano na značaj prevencije kao sastavnog dela borbe protiv te infekcije, ali i na otklanjanje svakog oblika diskriminacije i stigmatizacije osoba obolelih od HIV-a.

Savremene metode lečenja dostupne su i u Srbiji. Pre 20 godina u Srbiji od HIV-a lečeno je samo oko 300 osoba, a u prošloj godini čak 2.300. Diskriminacija je veći problem za osobe koje žive sa HIV-om nego njihovo zdravstveno stanje, a lokalne zajednice mogu da pomognu obolelima da se izbore sa svim problemima, da ih zaštite i uključe u normalan život, ali i da stalno iznova ukazuju na važnost prevencije, naglasio je Goran Radisavljević, direktor Timočkog omladinskog centra.

Specijalista epidemiologije Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Danijela Simić navela je da je prema podacima tog Instituta, u Srbiji od 1985. godine do sada kod 4.500 osoba otkriven HIV.

- Moramo podići svest da je važno testiranje, a ako postoji rizik, i više puta tokom godine - poručila je Simićeva.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading