MENJA SE MALA MATURA! Važne promene za osmake, evo do kada je rok za prijavu
Alo

Ova generacija osmaka prva je koja treći test polaže po drugačijem sistemu, a podrazumeva da se umesto pet predmeta polaže samo jedan, i to po izboru.

Prijavljivanje se završava 30. decembra, s tim što su iz Ministarstva prosvete najavili da će maturantima izaći u susret, pa će ukoliko se predomisle odluku moći da promene do 1. februara, kada se definitivno zaključuje "lista želja". Odluku koji predmet su izabrali đaci saopštavaju razrednom starešini.

Iako je prijavljivanje na samom pragu, osmaci su još neodlučni, a retki su oni koji su se već čvrsto odlučili za neki predmet.

- Polagaću geografiju - kaže nam osmak iz jedne beogradske osnovne škole.

- Išao sam na takmičenja i dobro znam taj predmet, moraću malo da ponovim gradivo iz petog i šestog razreda, ali s tim neće biti problema.

Maturanti kalkuilšu

Neki maturanti su nam rekli i da kalkulišu tako što biraju neki od dva predmeta - hemiju ili fiziku - koji se ne uče sve četiri godine, pa će imati manje gradiva da ponavaljuju.

- Međutim, ova dva predmeta su teška, iz hemije se za dve godine pređe mnogo gradiva, kao i iz fizike, koja se uči tri godine, tako da ni tu nema velikih olakšica - ističe jedna osmakinja.

Savet Ministarstva

Kako bi se lakše prebrodile ove dileme, iz Ministarstva prosvete savetuju roditelje i učenike da urade kombinovane testove od poslednjih pet godina i da onda sagledaju iz kog predmeta su ostvarili najbolje rezultate.

JOŠ MALO DO ODMORA Evo kada počinje zimski raspust za đake, osnovci odmaraju duže!

Na probnom testu održanom u junu, sadašnji osmaci koji su tada bili sedmi razred najčešće su birali biologiju, geografiju, hemiju, istoriju, a najređe fiziku. Rezultati su, međutim, bili obrnuti - najbolji su bili baš iz fizike, pa onda iz istorije, geografije, hemije, a najlošiji iz biologije.

U beogradskoj osnovnoj školi "Pavle Savić" na probnom ispitu prošle godine najviše dece prijavilo se za biologiju. Direktor škole Milan Krstić navodi podatak da se od 215 tadašnjih sedmaka, njih 100 prijavilo za biologiju.

- Kada je reč o prijavljivanju za malu maturu, početkom drugog polugodišta znaćemo koliko se đaka prijavilo za koji predmet - kaže Krstić, uz napomenu da su pripreme za malu maturu već počele.

I u OŠ "Olga Petrov" pripreme za završni ispit i upis u srednju školu su počele, a direktorka Merica Buj Bjelogrlić kaže da se održavaju sastanci, kako bi se roditelji obavestili o svim obavezama i mogućnostima u vezi sa upisom.

Menja se i bodovanje

Kada je reč o osmacima, naša sagovornica ističe da će deca, iako prijavljivanje počinje već u četvrtak, verovatno malo prolongirati te rokove i vagati koji im predmet najviše leži.

Na završnom ispitu menjan je samo kombinovani test, dok se srpski jezik i matematika polažu na isti način kao i do sada. Promenjen je i sistem bodovanja, tako će srpski i matematika nositi 14 poena, a kombinovani test 12. Iz škole đak može doneti maksimalnih 60 bodova, i to ako je na kraju godine imao zaključene sve petice od šestog do osmog razreda.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading