POSLE OVOG DATUMA ĆEMO ZNATI DA LI ĆE KONAČNO BITI SNEGA Meteorolog Čubrilo saopštio najnoviju vremensku prognozu
Tanjug/Ap

Do 6. decembra izvesno je da neće biti jačeg zahlađenja, ali posle ovog datuma se "lome koplja".

- U ponedeljak jutro, a ponegde i veći deo dana, biće tmurno uz niske oblake i maglu. Tokom dana nas očekuje suvo vreme, ponegde uz kraće sunčane intervale. Vetar će biti slab, dok će krajem dana u košavskom području polako jačati jugoistočni vetar. Jutarnji minimum kretaće se od minus jedan do pet stepeni Celzijusa, a dnevni maksimum od oko 2 stepena u mestima sa niskim oblacima i maglom do oko 10 u predelima gde bude sunčanih intervala. Od utorka do četvrtka na vremenske prilike iznad nas će uticati nova, slaba, ciklonska aktivnost čiji će centar biti nad jugom Italije - pojašnjava Čubrilo.

U utorak će, navodi on, uglavnom biti suvo uz promenljivu oblačnost. U košavskom području duvaće umeren, na udare i jak istočni i jugoistočni vetar, dok će duž severnog Jadrana jačati bura. U sredu i četvrtak očekuje nas pretežno oblačno vreme uz nešto češću pojavu uglavnom slabe kiše.

- Jutarnji minimumi u utorak kretaće se od -4 do +2 tako da se nad većim delom regiona očekuje slab mraz, dok će narednih dana minimumi zbog oblačnog i vetrovitog vremena biti malo viši, od 0 do +5 stepeni Celzijusa. Dnevni maksimum ići će uglavnom do +4 do +9 stepeni celzijusa, dok će na krajnjem istoku i zapadu regiona biti malo hladnije, uglavnom do 0 do +3 stepena Celzijusa. U košavskom području do četvrtka uveče umeren i jak jugoistočni vetar, a duž severnog i dela srednjeg Jadrana bura. U drugom delu nedelje se računa na suvo i stabilno vreme - zaključuje Čubrilo.

Još uvek, ističe, nismo bliže raspletu situacije posle 7. decembra.

- Simulacije modela vide ogromne varijante kako će se sinoptika posle tog datuma razvijati. Sve će zavisiti od toga gde će se situirati polje anticiklona posle tog datuma.U koliko njegovo jezgro ponovo bude nad Skandinavijom ka nama može doći do upada vrlo hladnog vazduha sa severoistoka Evrope i to bi označilo početak vrlo niskih temperatura uz sneg. Ukoliko taj anticiklon krene na zapad i situira se nad Grenlad i Island, hladan prodor će otići preko Skandinavije ka severozapadu Evrope, a naš deo kontinenta će se naći u toplom strujanju što bi nam donelo relativno visoke temperature uz čestu kišu. Na kraju postoji (za sada najmanje verovatna, ali ne znači i nemoguća opcija), a to je da se anticiklon situira nad Velikom Britanijom. Takav razvoj sinptike bi nama doneo prodor maritimno-polarnog vazduha uz umereno zahlađenje i snežne padavine - zaključuje Čubrilo.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Komentari (0)

Loading