ČETIRI METODE BOŽIĆNOG POSTA Ne morate da se uzdržavate svih 40 dana od mesa! Ovo su pravila SPC
Foto: Pexels

Božićni post kreće u ponedeljak, 28. novembra, i traje sve do Božića, a evo kojih pravila treba da se pridržavate da biste ispoštovali post i pričestili se!

Kako se posti?

Pod postom se podrazumeva uzdržavanje od izvesne hrane, pretežno mrsne, i pića na izvesno vreme. Postoji nekoliko stepeni posta:

1. Kada jedanput u toku dana uzimate hranu bez ulja i vina, i to pretežno nekuvanu, suvu – tzv. suhojedenje;

2. Kada uzimate hranu, takođe bez ulja i vina, više puta na dan, ali kuvanu u vodi – tzv. post na vodi;

3. Kada uzimate hranu koja je spremana sa uljem, više puta u toku dana. Kod ovakvog načina posta možete koristiti vino i alkoholna pića, u određenim količinama, rakove, lignje, školjke i ostale reptilije – ovo je tzv. post na ulju i vinu; i

4. Kada uzimatehranu koja je spremana sa ribom, takođe više puta u toku dana – tzv. post na ribi.

Za vreme posta se uzdržavamo od upotrebe mesa i mesnih prerađevina, mleka i proizvoda od mleka i jaja, na za to određeno vreme.

Božićni post

U toku ovog posta, od 15. novembra do 17. decembra: ponedeljkom, sredom i petkom posti se na vodi, utorkom i četvrtkom na ulju, a subotom i nedeljom na ribi; a od 18. do 24. decembra: ponedeljak, sreda, petak na vodi, a utorak, četvrtak, subota i nedelja na ulju.

Kako je Crkva odredila dane u koje treba da se posti, tako je isto odredila dane kada je post razrešen. I to, sredom i petkom, u sledećim slučajevima:

Od 25. decembra do 4. januara razrešeno je na sve (jedu se: riba, sir, jaja, meso), znači ne posti se.

Napomena: Ako se dogodi da Božić praznujemo u sredu ili petak tada se razrešava na sve, ne posti se.

Komentari (0)

Loading