DANAS POČINJE BOŽIĆNI POST Evo kako se posti prve, a kako poslednje nedelje posta
Alo!

Božićni post počinje 28. decembra i traje sve do 7. januara 2023. godine, odnosno do proslave Božića. Tokom posta vernici se prpremaju za jedan od najradosnijih praznika u godini - Božić, tako što su posvećeni čišćenjem tela kroz ishranu i duše kroz pozitivne misli, dobra dela i ljubav.

Iako traje 40 dana, Božićni post nije tako strog kao Vaskršnji. Sastoji se iz telesnog i duhovnog aspekta. Telesni aspekt podrazumeva uzdržavanje od namirnica životinjskog porekla, osim vikendom i za vreme praznika kada se jede riba. Sreda i petak, a ponekad ponedeljka, prema crkvenom kalendaru su dani kada se posti na vodi.

Važniji od telesnog je svakako duhovni aspekt Božićnog posta koji podrazumeva uzdržavanje od negativnihmisli, loših dela, navika koje štete i nama i ljudima iz našeg okruženja. Duhovni post se odnosi na čišćenej srca, odnosno da se oslobodite svega što opterećuje i šteti duši, a izaberete ljubav i radost umesto negativnosti.

Takođe, duhovni post se praktikuje kroz molitve, praštanje, pomirenja, dobra dela. Cilj je proslaviti Boga, osvestiti u sebi dobre vrline, i sa novom i lepom energijom ući u novu godinu i proslaviti Božić. Post predstavlja pripremu za pričešće koje je ustanovljeno na Tajnoj večeri. Vernici se pričešćuju u hramovima kako bi podstakli svoj put zdravlja, ljubavi i spasenja.

Prva nedelja Božićnog posta završava se u mnogim krajevima Srbije primanjem svete tajne pričešća. Paroh vernike podseća da se svrha posta ne može postići ako se ne uzdrže od loših misli, reči i dela. Ovo je prva nedelja Božićnog posta i za Rusku pravoslavnu crkvu, Jerusalimsku patrijaršiju i Svetu Goru.

Druga i treća nedelja poste se na isti način, odnosno na vodi ponedeljkom, sredom i petkom, a utorkom i četvrtkom na ulju i vinu. Subota i nedelja razrešavaju se na ribu.

Poslednja nedelja posti se strogo, bez ribe i ulja, a na Badnji dan je najstroži post.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading