VEKOVNA ISTORIJA NAŠE VALUTE Evo kada se prvi put spominje srpski dinar (FOTO)
Foto: Printscreen

Naziv srpske valute dinar potiče od rimske novčane jedinice denarius. U istoriji srpskog novčarstva javlja se prvi put u srpskoj državi u srednjem veku.

Istorija srpske valute

Pisani dokument u kome se prvi put spominje ”srpski dinar” pronađen je u arhivskim dokumentima i datira iz 1214. godine. Bilo je to za vreme vladavine Stefana Prvovenčanog. Međutim, prema dosadašnjim istraživanjima, prvi srpski vladar koji je kovao novac, bio je kralj Radoslav (1227-1234).

Od tog vremena, pa sve do kraja vladavine despota Stefana Lazarević, 1459. godine, gotovo svi srpski vladari kovali su dinarske kovanice. Lepota, raznolikost i količina tih kovanica svedoče o vrhuncu slave srpske srednjovekovne države.

Dinar je predstavljao jedan od najvažnijih simbola nezavisnosti i državnosti Srbije u srednjem veku. Srpski srednjovekovni novac kovan je isključivo u srebru, jer je zlato bilo povučeno iz opticaja za kovanje novca.

Nakon gubitka nezavisnosti u 15. veku, pa sve do sredine 19. veka, u upotrebi je bio veliki broj stranih valuta.

Dvanaestog decembra 1873. godine, uveden je srpski dinar kao zvanična valuta, čija je međunarodna oznaka, danas, RSD, a šifra valute 941. Godinu dana nakon izdavanja prvih kovanica, 1876. štampan je prvi papirni novac – za potrebe finansiranja Srpsko-turskog rata.

Štampan je u Državnoj štampariji u Beogradu, u apoenima od jednog, pet, 10, 50 i 100 dinara, ali nikada nije bio u opticaju. Time je naziv dinar konačno uspostavljen i održao se do danas, kao monetarna jedinica savremene Srbije.

VEKOVNA ISTORIJA NAŠE VALUTE Evo kada se prvi put spominje srpski dinar (FOTO)

Printscreen

 

Dinar danas

Idejna rešenja za naše današnje novčanice kreirao je tim umetnika iz Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca na Topčideru, gde se naš novac izrađuje.

Danas su na teritoriji Republike Srbije u opticaju novčanice u apoenima od 10,. 20, 50, 100, 500, 1000, 2000 i 5000 dinara i kovani novac u apoenima od 1, 2, 5, 10 i 20 dinara. Na licu novčanica predstavljeni su likovi srpskih velikana, naučnika, umetnika i državnika.

Na novčanici od 10 dinara je portret Vuka Stefanovića Kardžića, reformatora srpskog jezika.

Na novčanici od 20 dinara nalazi se portret Petra II Petrovića Njegoša, državnika, filozofa i pesnika.

Na novčanici od 50 dinara nalazi se  portret Stevana Mokranjca, kompozitora i muzikolog.

Na novčanici od 200 dinara nalazi se portret Nadežde Petrović, jedne od najznačajnije figure srpske likovne scene. Na novčanici od 500 dinara nalazi se portret Jovana Cvijića,geomorfologa i antropologa. Na novčanici od 1.000 dinara portret Đorđa Vajferta, industrijalaca, bankara i dugogodišnjeg guvernera Narodne banke Srbije.

Na novčanici od 2.000 dinara nalazi se portret Milutina Milankovića, jednog od vodećih svetskih astronoma i klimatologa i od 5.000 dinara portret Slobodana Jovanovića, političara, državnika i jednog od najcenjenijih teoretičara pravnih nauka.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading