SRBIN KOJI RADI U NEMAČKOJ OČAJAN Samo za hranu treba izdvojiti 1000 evra, kad sabere sve troškove, evo koliko mu ostaje
Foto: Printscreen

Kako se tamo snalaze naši ljudi, ako je u pitanju jedna četvoročlana porodica, u kojoj oba roditelja rade?

Na ova pitanja odgovorio je jutjuber Vule, na svom kanalu „Vuletova svaštara”. On je u svom poslednjem snimku, pod nazivom, „Plate i mesečni izdaci četvoročlane porodice u Nemačkoj” napravio detaljan spisak prihoda i rashoda prosečnog domaćinstva.

Detaljan spisak troškova

- Ako muž i žena rade, zarađuju mesečno 4.500 evra. Uzeo sam neki prosek, naravno da ima bračnih parova koji zarađuju više. Ako su na većoj poziciji, u nekoj jakoj firmi, kao što je Boš i slično, i onda rade noćne smene… onda imaju i 5 i po hiljada. Ali, ima i onih koji zarađuju manje, tako da je ovo dobar prosek - kaže Vule, i napominje da je ta zarada odnosi za manje kvalifikovane ljude, koji imaju zanat i rade u industriji i kojih je najviše i da nije uračunavao inženjere i, recimo, IT stručnjake.

Dečiji dodatak za dvoje dece je 440 evra, objašnjava Vule, tako da je prihod prosečnog domaćinstva ukupno 4.940 evra.

Što se izdataka tiče, za četvorosoban stan kirija je 1.200 evra, komunalije su najmanje 250 evra mesečno. Struja se plaća posebno, 150 evra mesečno.

- Hiljadu evra nam treba mesečno za hranu, verujte da ne može ispod toga. U današnje vreme pogotovo, kada su cene skočile za 50 odsto - objašnjava Vule.

Zatim za televiziju, Internet i telefon mesečno se plaća 50 evra, dok je pretplata za mobilni telefon 100 evra. Isto toliko je treba odvojiti za osiguranje auta, koji se u Nemačkoj plaća mesečno 50 evra. Dakle, Vule računa da svaka porodica u Nemačkoj ima dva automobila.

Očigledno, automobil je veoma skup za održavanje u Nemačkoj. Kako Vule objašnjava, za njega treba odvojiti još 500 evra mesečno, jer je on uzet na kredit. Kada automobil zastari, kupuje se novi i bolji, pa se taj trošak prenosi dalje. I deci koja su punoletna treba kupiti vozilo, pa kad se sve sabere, dođe do pomenute sume.

Za udobnu starost, treba se malo pomučiti

Vule je napomenuo da pušači imaju znatan dodatni izdatak, jer kutija cigareta u Nemačkoj košta čak 8 evra, pa mesečni trošak bude 240 evra, odnosno 480, ukoliko u kući ima dva pušača.

Dakle, tada je domaćinstvo u minusu, ako se ima u vidu Vuletov prosek troškova i zarade, pa mora da se traži dodatni posao. Dve plate su knap za solidan život, a ako porodica želi da uštedi, dopunsko zaposlenje je neminovno. Nije lako, ali sve to ima i svojih prednosti, napominje Vule.

– Na kraju, dolazimo do penzije, koja bi trebalo da bude prilično dobra, a postoji mogućnost prodaje stana, kao i novac koji je ulagan u životno osiguranje - zaključio je Vule.

 

 

 

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

Komentari (3)

Loading
Boki 61

28.11.2022 08:37

Brate srbine gde nestade ono " kod nas tamo raj kod vas ovde pakao". Gde nestade ta rečenica koju većina vas izgovara pre nogo što se pečat u pasošu osuši?

Zoki

28.11.2022 09:47

Mislim da ovaj covek zivi na jako visokoj nozi,te sve troskove sto je naveo mislim da treba prepoloviti,ali to je njegovo misljenje,ako je sve tako kako je naveo zasto je jos uvek ovde,vrati se rodjo u Srbiju pa vidi kako je tamo. Neces trositi 6000 samo na letovanje