ZA SEKUND ODLEDITE STAKLA NA KOLIMA Važna pravila za vozače, ovo je trik da vam prozori nikad ne magle
Foto: Shutterstock

Vrlo je jednostavno. Napravite domaću tečnost za odleđivanje kojom ćete ujutru samo pošpricati zaleđena stakla. Ona će led omekšati i čišćenje će biti gotovo za nekih 10 sekundi.

Recept: u flašu stavite litar alkohola, decilitar vode i 1 čajnu kašičicu deterdženta za pranje sudova. Dobro promućkajte i koristite po potrebi.

Postoji još jedan recept: u boci s raspršivačem pomešajte alkohol i vodu u razmeri 2:1 (dve trećine alkohola i trećina vode).

Takođe, imajte na umu da mudro parkiranje, takođe, pomaže. Parkirajte ga tako da prednji deo bude okrenut na istok te, ako je moguće, da vozilo ne zaklanjaju zgrade i kuće. Na taj način će prvi jutarnji zraci polako otapati led na vetrobranskom staklu, pa ćete ujutru pre krenuti njime na posao.

Ukoliko se nađete negde u gradu, stakla vam se zalede, a kod sebe nemate ni sprej, ni strugalicu - posegnite za bankovnom karticom i ostružite led. Ići će malo sporije, ali ipak ćete nakon nekog vremena moći da sednete u auto i odvezete se kući.

I stavljanje kartona na stakla je odličan način prevencije stvaranja leda. Umjesto kartona možete staviti i stari ručnik.

Zaštitite brisače i retrovizore

Ako želite da se brisači ne zalepe za zaleđeno stakla, stavite na njih stare čarape. Ili, jednostavno ih dignite da ne stoje na staklu, pa se neće ni zalepiti.

Spoljni retrovizori na automobilu neće se zalediti ako ih "zapakujete" u plastične kese. Možete da ih omotate i gumenom trakom.

Zaštitite brave od leda

Tu pomaže WD40. Ušpricajte ga u brave na automobilu i neće se zalediti preko noći. A ako želite lda zaštitite vrata od zaleđivanja, da ujutru možete bez problema da ih otvorite, posegnite za nekom masnoćom. To može biti glicerin, vazelin, jestivo biljno ulje.

Kako da se stakla ne magle

Ovo je čest slučaj tokom hladnih dana. Možete da premažete sva stakla penom za brijanje i dobro protrljajte papirnim ubrusom, sve dok višak ne nestane. Istu metodu možete koristiti i kod kupatilskih ogledala.

Takođe, napunite stare čarape peskom za mačke, zavežite ih i ostavite da stoje u autu. Taj pesak upija vlagu, pa će tako smanjiti njenu količinu i u vašem vozilu.

 

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading