NEMA GOREG NEGO KAD TE BIJE A NEMAŠ GDE DA ODEŠ Žrtva nasilja u porodici ispričala je kako je uspela da se spasi užasa
Foto: Alo/ilustracija

U Srbiji je samo tokom prve polovine ove godine čak 17 žena ubijeno, od čega 12 u porodičnom nasilju. M. I. (38) jedna je od onih koje su za dlaku izbegle takvu sudbinu i to zahvaljujući psihijatru koji joj je u poslednjem trenutku otvorio oči, a onda i zaposlenju zahvaljujući kojem je uspela da se odvoji od nasilnika.

Kako kaže u ispovesti za Alo!, tri godine je trpela batine jer nije imala gde da ode i od čega da izdržava dete.

- Pre svega nisam imala čime da izdržavam dete, a da mu ga ostavim, pa da ja živim na ulici nisam mogla jer on ne bi dobro brinuo o njemu, propao bi. Zbog toga sam trpela. Onda sam prvo našla posao u noćnoj smeni, pa sam radila noću, a preko dana se brinula o detetu, tu sam saznala za bolji posao, ispričala svoju priču... Došla do ljudi koji su me ohrabrili, otišla kod psihijatra, on mi je rekao da napuštanje nasilnika znači spasavanje sebe i deteta, da je to moja obaveza. To sam uradila. Ovo je početak mog novog života - ispričala je ova namučena žena za koju je posao postao pravi spas.

Ubijene u pojam

Kako kažu iz organizacije SOS Vojvodina, često žene sebe počnu da preispituju i brane nasilnika i pravdaju ga, prestanu da gledaju situaciju realno, jer su ubijene u pojam.

- Ako ti se čini da su incidenti fizičkog nasilja manje značajni u poređenju sa onima o kojima si čitala, gledala na televiziji ili čula od drugih žena, treba da znaš da ne postoji „bolji“ ili „gori“ oblik nasilja. Možeš biti jako povređen i ako si npr. „samo“ gurnut - naglašavaju.

Upravo zbog ovakvih slučajeva koordinatorka za rodno zasnovano nasilje Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Gorjana Mirčić Čaluković održala je u četvrtak sastanak sa predstavnicima Gradskog centra sa socijalni rad, Nacionalne službe za zapošljavanje, Autonomnog ženskog centra i koordinatorkama za nasilje u porodici u svim osnovnim javnim tužilaštvima na području stvarne i mesne nadležnosti VJT u Beogradu.

NEMA GOREG NEGO KAD TE BIJE A NEMAŠ GDE DA ODEŠ Žrtva nasilja u porodici ispričala je kako je uspela da se spasi užasa

Foto: Tanjug/printskrin

- Na sastanku je, na inicijativu koordinatorke, dogovoreno da se od januara 2023. godine počne sa implementacijom programa zapošljavanja žrtava porodičnog nasilja na teritoriji svih opština u Beogradu u cilju njihovog ekonomskog osnaživanja, jer su neke ekonomski zavisne, ne mogu da se zaposle ili su im nasilni supružnici ili partneri zabranili da rade - saopšteno je iz Višeg javnog tužilaštva.

Za šest meseci 17 ubistava

U periodu od 1. januara do 30. jun 2022. godine na osnovu medijskog izveštavanja zabeleženo je ukupno 17 ubistava žena: od čega 12 slučajeva ubistava u porodično-partnerskom kontekstu i 5 slučajeva ubistava izvan porodično-partnerskog konteksta, navodi se na sajtu womenngo.org.rs.

Kako dodaju, ovaj program, u pilot-varijanti, već je sproveden u saradnji Drugog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu i Autonomnog ženskog centra, i dao je zavidne rezultate.

U narednom periodu biće izrađene smernice za postupanje i pružanje podrške svim grupama/podgrupama za koordinaciju i saradnju, kako bi se sa implementacijom programa krenulo već od januara sledeće godine.

Ekonomski nemoćne

Podsećamo da su žrtve nasilja u porodici mahom osobe ženskog pola, što je često posledica nejednake raspodele moći između muškaraca i žena. Ova moć se pre svega ogleda kroz ekonomski položaj žena, a iskustvo u radu u slučajevima nasilja u porodici pokazalo je da je jedan od razloga što žene ostaju u disfunkcionalnim i nasilnim porodicama i njihova ekonomska nesamostalnost.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading