SRBI ZAPLAŠILI PREDATORA Panter zbrisao u Hrvatsku?!
Foto: Alo/ilustracija

Crni panter koji je tokom vikenda viđen u Banji Junaković kao da je u zemlju propao. Potraga se nastavlja, a kako su za Alo! rekli iz različitih izvora, postoji velika mogućnost da je već prešao u Hrvatsku.

- Granica je blizu, kod Sonte i Bogojeva, s druge strane je identičan teren i reč je predatoru koji može da pređe i 15 kilometara dnevno. Jeste da je tu i Dunav, ali šta mu je problem da prepliva reku - rekao je za Alo! službenik opštine Apatin koji je želeo da ostane anoniman.

Prema njegovim rečima, građani ne pokazuju paniku, mada im je sugerisano da izbegavaju Šumu Junaković, koja se nalazi pored istoimene banje, gde je zver poslednji put viđena.

- Realno, u riziku su samo neobavešteni turisti, pre svega ljubitelji ptica koji se zavlače na svakakve terene da bi posmatrali retke vrste. Kako ne treba đavola tražiti, posavetovao bih im da se narednih nedelja klone tih prostora, pogotovu noću kad zver lovi. Preko dana spava, koliko znam, u krošnji drveta i nemoguće ga je uočiti - naveo je naš sagovornik.

Istog mišljenja je i jedan od lovaca iz Lovačkog udruženja „Kurjačica“, koji je nezvanično naveo niz podataka.

- Panter je veoma lukava životinja, a ovaj koji se kod nas pojavio je, po svemu sudeći, i posebno opasan jer, ako je tačno da je došao iz Mađarske, ispada da se vešto krije od prošle zime. Danju spava i to tako što se ispenje na najviše drvo i sakrije u njegovoj krošnji i nema toga ko može da ga uoči. U svakom slučaju, mi lovci ga ne bismo dirali, iz dva razloga, prvi je što se bavimo samo životinjama za koje imamo dozvolu, a drugi je što znamo s kakvom zverkom imamo posla. Pantera love tako što puste čopor pasa na njega, noću naravno, pa kad ga oni sateraju u ćošak, lovci ga uspavaju. Drugog načina nema - istakao je ovaj lovac.

- Nemamo nikakvih novih saznanja, poslednji put panter je viđen u Banji Junaković, kada je taj teren sniman dronom. Činjenica je da je potraga bila bez rezultata, kao i da se ona nastavlja. Tačno je i da je granica sa Hrvatskom blizu, od obale do obale ima oko 500 metara, možda stvarno može da prepliva reku, to ne mogu sa sigurnošću da tvrdim - izjavio je za Alo! šef Šumske uprave Apatin Predrag Stanković.

Ilija Drljača: Zver žrtva šverca

Većina Apatinaca se pita kako je crni panter uopšte stigao u njihov atar, a Ilija Drljača, predsednik Udruženja lovaca „Kurjačica“, za Alo! je izneo zanimljivu teoriju.

- Čisto sumnjam da je došao iz Mađarske, jer je ta granica veoma čuvana i gotovo celom dužinom je postavljena mreža. Pre će biti da ga je neko prošvercovao za privatni zoološki vrt, pa mu je pobegao. Ko će ga i znati, nama lovcima ionako niko ništa ne govori. Znam samo da mu neće faliti hrane, ima dosta divljači i deponija gde bacaju crknute životinje i iznutrice posle svinjokolja - istakao je Ilija Drljača.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading