DA SE NAJEŽIŠ! GOLUB PRELETEO 2000 KILOMETARA OD ŠPANIJE DO SRBIJE Putovao 20 dana da bi se vratio na mesto gde se izlegao
Foto: RINA

Takav jedan primer pametne ptice, koja može da pereleti neslućene daljine danas se nalazi u selu Tabanovići u vlasništvu Momira Novakovića.

"Od malih nogu sam gajio golubove i uglavnom su to bili visokoletači. Uvek me je fasciniralo kako golubovi pismonoše znaju da se vrate u svoj golubarnik čak i sa suprotne strane sveta. Jedan moj golub vratio se u naše selo iz Španije. Do Sen Sebastijana ga je vozio kamion pet dana i tu je dobijao hranu i vodu, a potom je pušten da se vrati kući slobodnim letom", kaže Momir.

Na ovo daleko putovanje Šapčanin je poslao tri goluba, a vratio se samo jedan koji je na taj način osvaojio osmo mesto na Svetskom takmičenju u ekstremnom letenju golubova pismonoša. Od Španije do Srbije leteo je duže od 20 dana i prešao skoro 2.000 kilometara.

"Moj golub zvanično je preleteo 1732 kilometra, gledajući pravolinijski, ali on je znatno više od toga prešao jer ni jedan golub ne leti pravo. Morao se sam snalaziti za hranu i izbegavati ptice grabljivice. Na svojim krilima imao je natpis "Sen Sebastijan", i jednog jutra se samo pojavio ispred kaveza, na mom uređaju za detekciju golubova video sam da je upisan", priča ovaj zaljubljenik u golubarstvo i dodaje da je prava misterija kako nakon tako dugog puta ponovo bez greške pronađu svoj dom.

"Nešto ga je vuklo da se vrati u svoj golubarnik gde se i izlegao. Na koji način oni ponovo pronađu svoj kavez, ni Nikola Tesla nije uspeo da sazna, iako je bio veliki zaljubljenik u ove pernate životinje", rekao je Milomir.

Novaković ističe da je njegov golub na svom putu leteo iznad kopnenog područja, prošao Francusku, obišao Alpe, Austriju i mnoge druge zemlje, i stigao na svoje odredište u selo Tabanoviće.

 

 

 

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

 

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (4)

Loading
Gošun

14.11.2022 12:22

Čestitke, svaka čast i respekt za goluba... Čuvaj ga.....

Nikola S Munjas BA MISAD

15.11.2022 01:13

.... Predivno <3 Golub Mira !!!