RETKA VREMENSKA POJAVA NAD SRBIJOM Poznati meteorolog objavio prognozu za novembar - sneg i zahlađenje!
Alo/ Ilustracija

Nakon veoma toplog i sušnog oktobra i početak novembra doneo nam je nastavak lepog i stabilnog, ali i toplog i sušnog vremena. Jučerašnji dan bio je više nalik prolećnom, nego kasnojesenjem, a maksimalna temperatura dostigla je u Beogradu 20°C. Ipak, da smo zakoračili u duboku jesen, svedoče hladne i maglovite noći i jutra, pa je tako jutros širom Srbije bilo od 0 do 7°C, a u Sjenici i do -4°C, piše meteorolog Đorđe Đurić u najnovijoj vremenskoj prognozi za novembar mesec.

Pred nama je još jedan topao novembarski dan. Očekuje se pretežno sunčano, povremeno uz umerenu oblačnost, a maksimalna temperatura biće od 15 do 20°C, u Beogradu do 18°C. Oblačnost, koja u ovom času donosi jaku kišu severozapadnim predelima Balkana, sredinom dana i posle podne zahvatiće severne i zapadne, a tokom večeri i noći i ostale predele Srbije, ali će u većini predela ostati suvo.

- Razlog tome je što će hladni front do našeg područja stiće dosta oslabljen, pa se uz njegov prodor tek ponegde očekuju prolazne padavine, a ono što će doneti to je skretanje jugozapadnog vetra na severozapadni i prodor nešto hladnije vazdušne mase iz oblasti Alpa. U Srbiji u petak promenljivo oblačno, još ujutro ponegde na istoku i jugoistoku sa slabom kišom. Maksimalna temperatura biće od 13 do 17°C, u Beogradu do 15°C - navodi meteorolog.

Petak će Srbiji doneti sve više jačanje veoma snažnog anticklona iz oblasti Alpa i severozapadne Evrope, dok će nad južnim delovima Karpata i nad istokom Balkana nastati visinski ciklon. Tokom vikenda napomenuti anticklon očekuje se nad našim područjem sa centrom iznad centralne Evrope i oblasti Alpa, dok će se visinski ciklon sa istoka Balkana premeštati pod uticajem anticklona u smeru kazaljke na satu, u ovom slučaju od istoka ka zapadu, što je retka pojava, stoji u prognozi. 

- Dakle, ovaj visinski ciklon svojim centrom premeštaće se preko centralnih predela Balkana i juga Jadranskog mora prema Italiji i dalje ka oblasti Alpa i on će ovim predelima doneti obilnu kišu i jake vetrove, planinama sneg, a primorskim predelima obilne pljuskove sa grmljavinom. Kada je reč o Srbiji, na severu Srbije tokom vikena biće sunčano, u ostalim predelima promenljivo oblačno, na istoku, jugu, a potom i jugozapadu sa kišom, na višim planinama sa snegom - prognozira Đurić.

U subotu će severozapadni vetar biti u skretanju na jugoistočni i u nedelju će u košavskom području biti pojačan, povremeno i jak. Maksimalna temperatura tokom vikenda biće od 13 do 17°C, u Beogradu do 15°C.

- U Beogradu se tokom vikenda očekuje suvo i uglavnom pretežno sunčano.

Srbija će i početkom sledeće sedmice biti pod uticajem anticklona i povišenog vazdušnog pritska, ali uz postepeni pad. Očekuje se suvo sa sunčanim intervalima, a zbog strujanja i vetra, magla iz jutarnjih časova mogla bi se ponegde zadržati i tokom većeg dela dana. Maksimalna temperatura biće od 14 do 18°C, u Beogradu do 16°C, a u predelima sa maglom hladnije - navodi se.

Vreme sledeće nedelje

- Sledeće sedmice očekuje se veoma snažna aktivnost ciklona na Atlantskom okeanu i na zapadu Evrope. Jedan od ovih ciklona sa hladnim frontom sredinom sledeće sedmice preći će preko Alpa i u oblasti Đenovskog zaliva očekuje se formiranje sekundarnog ciklona, pa se u sredu u svim predelima Srbije očekuje naoblačenje sa kišom, ali zbog prednjeg i toplog sektora ciklona i južnog strujanja i dalje neće doći do zahlađenja - kaže Đurić.

Kada se centar ciklona i haldni front budu izmestili u istočnije od našeg područja, očekuje se prodor hladnije vazdušne mase i zahlađenje, uz severozapadni vetar. Za sada još uvek nije pouzdano u kom obiliku i intenzitetu će biti izraženo zahlađenje, ali ono što je zasigurno da će oko 20. novembra vreme poprimati karakter kasne jeseni i biće primerenije kraju novembra, uz maksimalne temperature od 5 do 10°C i uz sneg u planinama.. Za sada najmanje do 20. og novembra ne očekuju se mrazevi, osim lokalno u kotlinama i na višim planinama, prognozira meteorolog.

- Prosečna maksimalna temperatura za sredinu novembra je od 9 do 13°C, a ona je ovih dana i za 5 do 7 stepeni viša od proseka. Narednih dana maksimalna temperatura biće za 3 do 5 stepeni viša od proseka za sredinu novembra i takav trend bi se nastavio sve do kraja sledeće sedmice, dok bi temperature konačno na normalne vrednosti za ovo doba godine opale negde nakon 17. novembra, pri čemu bi mogle biti i ispod prosečenih vrednosti, uz sneg u planinama - zaključuje Đurić.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading