OSMACI IZ BEOGRADA JEDVA PREŽIVELI MATURSKU EKSKURZIJU Više od 20 dece otrovalo se piletinom na Zlatiboru
Alo/Privatna arhiva

Više od 20 osmaka iz Osnovne škole „Jovan Ristić“ u Borči otrovalo se 5. novembra piletinom koju su jeli u Konačištu „Braća Sekulići“, na Zlatiboru. Uzorak mesa koje su deca jela dva dana zaredom analizira Zavod za javno zdravlje iz Užica i, prema nezvaničnim informacijama, zaraženo je stafilokokom.

- Deca iz pet odeljenja, među njima i moje ćerka, bili su tri dana na Zlatiboru, na ekskurziji povodom male mature. Na povratku kući većina je počela da povraća, mnogi su imali i dijareju, bolove u stomaku, temperaturu. Dva dupke puna autobusa dece opsluživala je jedna doktorka, koja im je, dok je imala, delila probiotike, posle toga samo kese. Na polovini puta jedna devojčica se onesvestila, njene drugarice su uspaničile, a nastavnice su vikom pokušavale da ih smire tako što su se drale na njih. Na kraju su pozvale roditelje od tog deteta da im krenu u susret i oni su je uzeli negde na auto-putu i odvezli u bolnicu - ispričala je za Alo! majka jedne učenice OŠ „Jovan Ristić“. 

- Kako sam kasnije saznala, nastavnice, a išle su razredne iz svakog odeljenja, roditeljima su govorile da nije ništa strašno, da je to samo virus, odnosno da su devojčice prale kosu pred put, pa su se prehladile. Moja ćerka je više od tri sata čekala da uđe u toalet, kad je vozač stao negde uz put, na kraju je morala da se snađe i u šumi ispovraća. Pokisla je do gole kože jer je sve vreme padala kiša, posle se tresla od groznice u autobusu. Kad su konačno stigli, muž ju je na rukama izneo iz autobusa, koji je toliko smrdeo, maltene nije bilo centimetra koji nije bio ispovraćan - navela je ova majka.

OSMACI IZ BEOGRADA JEDVA PREŽIVELI MATURSKU EKSKURZIJU Više od 20 dece otrovalo se piletinom na Zlatiboru

Alo/rs

 

Ova žena je na svoju ruku pozvala Hitnu pomoć u Beogradu i ispričala šta se dešava, a dežurni lekar joj je rekao da dete odmah vodi u Institut za majku i dete koji je dežurao.

- Većina roditelja je uradila isto, mnogu decu su, usled iscrpljenosti, očevi na rukama unosili u bolnicu, drugu je osoblje uvezlo u kolicima. Moje dete je imalo i temperaturu, cele noći smo bdeli nad njom, sad je, hvala bogu, bolje. Kasnije sam videla na grupi da su cele noći decu iz svih odeljenja vodili u dežurne beogradske bolnice - istakla je naša sagovornica.

Ispostavilo se da je većina dece koja se otrovala jela pileće meso.

- Hvala bogu, pa nije zaraženo salmonelom nego, kako mi je dežurni doktor u Institutu za majku i dete rekao, stafilokokom. Ne želim ni da mislim šta bi onda bilo sa decom, i ovako je njih sedmoro i dalje na lečenju.

Ova majka je navela i da je čula kako je direktorka Andrijana Šikl-Erski obavestila inspekcije, prosvetnu i zdravstvenu.

- Ali, činjenica je da se ispred škole pojavila istovremeno kad i deca. Obe kapije su bile zaključane, ispred je bila gomila automobila pa su očevi rukama pomerali neke od njih kako bi autobusi mogli da uđu u školsko dvorište. Pritom, direktorka nije imala ključ od jedne kapije, mogla je da alarmira portira ili tetkicu. A posebna priča je agencija „Mivex“, koja je organizovala i ovu, kao i sve prethodne ekskurzije naše dece. Kako su roditelji na grupi napisali, oni su samo ponudili autobuse da decu odvezu do dežurne bolnice - ispričala je za Alo! majka jedne otrovane učenice i dodala da su za dva noćenja na Zlatiboru platili 19.000 dinara.

Konačište Braća Sekulići: Nije masovno trovanje

Kako je za Alo! izjavila recepcionerka Jelena, koja se javila u ime Konačišta „Braća Sekulići“, juče su ih posetili iz Zavoda za javno zdravlje u Užicu.

OSMACI IZ BEOGRADA JEDVA PREŽIVELI MATURSKU EKSKURZIJU Više od 20 dece otrovalo se piletinom na Zlatiboru

TO Zlatibor

 

- Uzeli su uzorke mesa, čekamo zvanične rezultate. Kod nas je boravilo 121 dete iz te škole, ali nisu svi jeli našu hranu, neki su kupovali grickalice. Kako nam je nezvanično rečeno, nije reč o masovnom trovanju, jer probleme je imalo samo petoro dece - rekla je recepcionerka Jelena.

Direktorka Andrijana Šikl-Erski: Tegobe je imalo dvadesetak učenika i jedan nastavnik

- Organizovana je ekskurzija za učenike osmog razreda u trajanju od tri dana na Zlatiboru. Poslednjeg dana, prilikom povratka, obaveštena sam da su se kod pojedinih učenika u toku putovanja pojavile zdravstvene tegobe. Od 113 učenika i pet nastavnika, tegobe je imalo oko dvadesetak učenika i jedan nastavnik. Odmah sam pozvala doktorku koja je bila prisutna i alarmirala da se zove hitna pomoć ili da svrate u prvu zdravstvenu ustanovu. Doktorka je rekla da su deca pod njenim nadzorom i da mogu da nastave putovanje, a mi smo uputili dopis Zavodu za javno zdravlje sa zahtevom da se izvrši pregled hrane i prostorija gde su boravila deca. O svemu su obavešteni roditelji učenika, kao i agencija koja je realizovala ekskurziju. Po dolasku učenika u školu, oni su zbrinuti, neke je pregledala Hitna pomoć, a neke su roditelji odveli u dežurnu zdravstvenu ustanovu na pregled. Svi nadležni su odmah o svemu obavešteni. Nadamo se dobrom i brzom ozdravljenju učenika koji su imali tegobe - rekla je za Alo! direktorka OŠ "Jovan Ristić. 

Fleke od krvi, otpaci od hrane 

- Moja ćerka je spavala u jakni, na nekom kauču, jer je posteljina bila isflekana krvlju, a na jastučnici su bile sasušene sline. Ispod ležaja u sedmokrevetnoj sobi, a ne trokrevetnoj, kako nam je rečeno da će biti, bili su otpaci hrane. Tek posle intervencije, dali su im čistu posteljinu, pa su sledeću noć prespavali u krevetima. Na dan povrataka, 5. novembra, izbacili su ih iz soba uz savet da ponesu presvlaku jer pada kiša. Deca su tri sata čekala napolju i smrzavala se - ispričala je za Alo! majka druge devojčice koja, na svu sreću, nije jela zaraženo meso.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading