NOVO ZAHLAĐENJE, KIŠA I SNEŽNE PADAVINE Uticaj Atlantika donosi period promenljivog vremena u Srbiju
Alo

Zatim sledi jačanje anticiklona, dok izmenom njegovog položaja posle 10. novembra može uslediti novo zahlađenje uz prolazne padavine i moguć sneg na planinama.

Ovako izgleda najnovija vremenska prognoza Marka Čubrila za novembar mesec. U prognozi, meteorolog predviđa da će se sve do utorka zadržati umereno do znatno oblačno i prohladno vreme ponegde uz slabu kišu. Dnevni maksimum od 8 do 13,a na jugu oko 19 stepeni Celzijusa.

- Sredinom sledeće nedelje se računa na dominaciju anticiklona uz suvo i stabilno vreme. Jutra hladna, ali ne i jako hladna uz minimume koji će se u nizijama kretati od 0 do +8 stepeni Celzijusa, te će ponegde biti slabog, prizemnog, mraza. Na planinama preko 800 metara nadmorske visine minimumi od -4 do +1 stepen Celzijusa - najavljuje Čubrilo.

Dnevni maksimum od +11 do +16 stepeni Celzijusa, što je i dalje iznad proseka. Smao u predelima gde se magle duže zadrži, hladnije uz maksimum oko +6 stepeni Celzijusa, stoji u prognozi.

- Novi proračuni daju opciju mogućeg izmeštanja jegra antciklona na severozapad negde oko 10. novembra, što bi po njegovoj istočnoj periferiji uslovilo prodor hladnog i slabio vlažnog vazduha i to značilo da nas u periodu od 10.11. do oko 13.11. čeka ponovo hladnije i vetrovito vreme uz povremenu kišu u nižim i sneg u brdsko-planinskim predelima, posebno nd središnjim i istočnim delovima regiona. Maksimumi bi bili u padu i trebali bi se kretati od +5 do +12 stepeni Celzijusa - kaže meteorolog.

- Nekoliko dana je stajao sinoptički signal za moguće dalje zahlađenje oko 15.11. ali po trenutno raspoloživim podacima tako nešto nema veliku verovatnoću ostvarenja, barem na za sada.

Jačanje zapadnih vetrova i uticaja Atlantika koje je moguće posle 15.11. bi na neko vreme sprečilo formiranje stabilnog bloka anticiklona u visokim geografskim širinama - stoji u prognozi.

Moguće da posle 15.11. usledi period vrlo promenjljovog, pa čak i relativno hladnog vremana uz česta prolazna pogoršanja, ali uz tako jak uticaj Atlantika teško da će doći do spuštanja hladnog vazduha sa istoka ili severoistoka Evrope.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading