TUNEL OTKRIVA TESLINE TAJNE! Inženjersko čudo: Otkriveni podzemni hodnici na Nijagarinim vodopadima
Alo/Promo

Više od jednog veka podzemni hodnici koje je koristio Nikola Tesla na Nijagarinim vodopadima bili su zatvoreni za javnost. Sada je konačno posetiocima dozvoljeno da kroče u tajne tunele i saznaju ponešto o Teslinim dostignućima.

Nijagarini vodopadi su magnet koji privlači globalne putnike najmanje dva veka. Ali do ove godine ogroman tunel zakopan duboko ispod kaskade bio je zabranjen za posetioce. Stene ispod gigantskog trostrukog vodopada koji se prostire na granici između američke države Njujork i kanadske provincije Ontario su isprepletene s komorama isklesanim da upregnu moćne sile prirode koje grme iznad njih. A sada je otvoren tunel od 670 metara (2.198 stopa) izgrađen pre više od jednog veka na kanadskoj strani kako bi se otkrio zapanjujući obim ovih inženjerskih čuda.

Alo/Promo

 

Region oko vodopada, prema rečima turističkog vodiča stanice Elene Zorić, nekada je bio centar aktivnosti za biznismene koji su želeli da zarade na iskorišćavanju hidroenergije. Danas je stanica Nijagara Parks jedina na svetu potpuno netaknuta hidroelektrana svoje ere.

Alo/Promo

 

Prvobitno ga je vodila kanadska kompanija „Nijagara pauer kompani“, koristio je Vestinghausove generatore za stvaranje naizmeničnih struja koje je patentirao pronalazač Nikola Tesla - najsavremeniju tehnologiju u to vreme. Pogon je, kako posetiocima objašnjava turistički vodič Elena Zorić, izgrađen u vreme kada je vladala estetika. Njena rustikalna spoljašnjost od krečnjaka i plavi krovni crep bili su, kaže ona, pokušaj njujorškog arhitekte Aldžernona S. Bela da učini da se struktura stopi s vodopadima.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading