KO PREŽIVI, PRIČAĆE! Sezona slava se zahuktava, a Alo! istražuje koja je od njih najopasnija po zdravlje
Alo/Privatna arhiva

Sezona slava se polako zahuktava, a Srbi ko Srbi, ne posustaju ni u spremanju ni u gošćenju! Kako tradicija nalaže, na slavskim trpezama nalazi se svakakva slasna i masna hrana! Začinjena i zapržena jela, sarme, podvarci, prebranci, hrskavo pečenje, nezaobilazna predjela, a ko bi tek zaboravio torte i kolače... Ako tome dodamo alkoholna i gazirana pića bez kojih se gošćenje ne može ni zamisliti, jasno je da su ogromni izazovi pred svima, ali neki iz njih ne izađu kao pobednici.

Naime, slavsko preterivanje u hrani ponekad može ozbiljno da ugrozi život bolesnim osobama, a zdravima da naškodi. Kako smo saznali, lekarske intervencije zbog prežderavanja nisu retke, a najviše ih je posle perioda posta. I Hitna pomoć ima najviše posla kad dan slave dolazi posle posta, pa je Sveti Stefan jedna od najopasnijih slava u Srba.

KO PREŽIVI, PRIČAĆE! Sezona slava se zahuktava, a Alo! istražuje koja je od njih najopasnija po zdravlje

Alo/Privatna arhiva

 

Doktor Zoran Krulj, portparol Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Novi Sad, kaže za Alo! da organizam osoba koje poste po dva meseca ne može lako da svari sve što se u njega ubaci kad krene mrs.

- Sugrađani najviše zovu i dolaze posle slave koja je bila neposredno posle velikog posta jer su se duži vremenski period hranili drugačije i njihov organizam doživi stres posle jake, obilne i začinjene hrane koja se služi na našim slavama. Za razliku od preteranog konzumiranja alkohola, skoro nikad ne dolaze na sam dan slave zbog preteranog unosa hrane, već najčešće sutradan. Radi se o odloženoj reakciji organizma - rekao je dr Krulj i naglasio da prejedanje prouzrokuje visok krvni pritisak, dovodi do mučnine, povraćanja, nadimanja i bola u trbuhu.

Prema njegovim rečima, konzumiranje velike količine različite hrane koja ne bi trebalo da se kombinuje je najveći problem za organizam, a masna hrana često isprovocira žučnu kesu.

Doktorka Ivana Stefanović iz beogradske Hitne pomoći za Alo! ističe da se organizam posle posta odmorio jer se jela drugačija hrana od one svakodnevne na koju smo navikli.

KO PREŽIVI, PRIČAĆE! Sezona slava se zahuktava, a Alo! istražuje koja je od njih najopasnija po zdravlje

Alo/Privatna arhiva

 

- I kad dođe slava, gde je uglavnom učtivo probati sve, to ipak bude atak na organizam. Sugrađani najviše poziva upućuju zbog dijareje, mučnine i bolova u stomaku, a ponekad se desi i da ekipa mora da izađe na teren, da bi na licu mesta videla opisanu situaciju - objasnila je dr Stefanović.

Najteže je onima koji u jednom danu idu na više slava, a uživaju u hrani i ne mogu u tanjir da stave tek ponešto. Ništa manje od mrsnih slava za organizam nisu pogubne ni posne slave. Kao primer „teške“ hrane stručnjaci obično navode pasulj, koji je obavezan deo trpeze, a posebno prebranac zapečen u ulju i u kombinaciji sa masnom ribom.

KO PREŽIVI, PRIČAĆE! Sezona slava se zahuktava, a Alo! istražuje koja je od njih najopasnija po zdravlje

Alo/Privatna arhiva

 

Posledice prejedanja mogu biti brutalne, od povraćanja, dijareje, mučnine do čira na želucu, pankreatitisa, žuči, zapaljenja debelog creva... Neki od težih problema koji mogu da nastupe su kardiovaskularni problemi, od visokog pritiska pa čak do infarkta i moždanog udara.

Sarmu više nana briše

Ako i pored svih upozorenja ipak preterate za slavskim stolom, pa unesete koju sarmu više, obavezno dan-dva posle izbegavajte alkohol, masnu i začinjenu hranu, gazirana pića i hranu sa puno šećera. U smanjenju nadutosti može da pomogne probiotski jogurt, a organizmu najviše prija čaj od nane ili kamilice.

Kalorije u nebesima

  • Dve sarme (350g) 460 kalorija
  • Dve-tri kašike ruske salate (100g)      300 kalorija
  • Četiri kašike prebranca (150g)     200 kalorija
  • Tri-četiri parčeta pečenja (350g)  230 kalorija
  • Predjelo (mezetluk, pite, slane torte) (200g)  400 kalorija
  • Normalan dnevni unos:
  • 2.000 kalorija (muškarci) * 1.500 kalorija (žene)

Pratite nas i na Telegramu

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading