ŠTITIĆEMO NAŠE NEBO! Vučević otkrio gde su sve uočeni dronovi koji su špijunirali Vojsku Srbije
Printscreen

Vučević je gostujući na RTS potvrdio da se dronovi nisu pojavili samo juče, već da ih naša  vojska uočava prethodna tri dana.

- Bilo je pokušaja da se osmatraju položaji jedinica Vojske Srbije i vojnih kasarna. Nije to samo pitanje ulaza u Raški okrug, Vojska Srbije ima saznanja da je  bilo  omatranja objekata u pravcu Topličkog i Nišvaskog okruga. Imajući u vidu i iskustvo na Ukrajnskom frontu u kontekstu spornog administrativnog donošenja odluka, konsekcvenci u donošenju i prolongiranju, predsednik Srbije  kao vrhovni komandant doneo je izvršnu naredbnu da svaki takav objekat bude uklonjen i eliminisan. I mi ćemo štitićemo nebo koje je pod kontrolom Vojske Srbije u skladu sa Kumanovskim sporazumom i rezolucijom 1244 . Naše nebo biće bezbedno i sigurno za sve građane Srbije -   naglasio je Vučević i istakao da će građani mogu biti sigurni da Vojska Srbije ima kapacitete da odgovori na svaki taj zadatak.

Nisu migovi patrolirani zbog dronova

Ministar ističe da su se u medijima pojavile nejasnoće pa i netačne informacije, da su naši lovci i migovi 29 nisu patrolirali zbog dronova .

- To su sasvim neke druge procedure. Oni su vršili redovnu patrolu, kao što je premijerka rekla. Vojska može i sa avionskim mitraljezima, topovima i helikopterima i nekim drugim tehničko- tehnološkim sredstvima naprednije genarcije odgovori na ove izazove – pojasnio je Vučević.

Ministar je rekao da ne može da otkrije čiji su dronovi, ali da dolaze sa teriotorije Kosova i Metohije.

PRUŽIĆU MAKSIMALNU PODRŠKU ALEKSANDRU VUČIĆU I ANI BRNABIĆ Vučević: Verujem da samo zajednički možemo uspešno voditi Srbiju

Ipak nije želeo da otkriva da li su pod kostrolom kosovske admiistracije.

Odogavrajući na pitanje da li se incident vezuje za stupanjem na snagu odluke prištinske vlade o sprovođenju odlike o promeni registrarskih tablica odgovara:

 - Rekao bih da se sve odbija u kontekstu nadzora, kontrole i pokušaja praćenja VS i sasvim je prirodno da ona ima svoj program rada da postupa u skladu sa smernicama vrhovnog komandanta. U toku su velike vežbe, u smislu prostornog zahvata od severa do juga koji su nazvani „Manevri 22“. Predsednik  će sutra posetiti deo jedinica na Pasuljanskim livadama – pojasnio je Vučević i dodao da sa Kosova i Metohije dolaze razne netačne informacije,  od toga da se VS koncentriše na administravnoj liniji , da ulazimo u kompenu zonu bezbednosti suprotno Rezoluciji 1244.

- Pričalo se da se ne znam kakvo oružje postavljeno na 20 kilometara od Prištine. Pretpostavljam da neko pokušava kroz to nadziranje, kontrolu , spijunijarnje dođe do nekih informacija. Nema nikavih tajni , VS imasvoje aktivnosti i vodi računa o bezbednosti svojih jedinica i čuva svoje oružje i oruđe kao što radi i svaka oružana sila.

Vojska je jedan od ključnih atribuda države , to nije društvo ljubitelja markica

Ministar ističe da je vojska jedan od ključnih atributa države, to nije društvo ljubitelja markica ili nekih lepih pesama.

Ministar ističe da je vojska jedan od ključnih atributa države, to nije društvo ljubitelja markica ili nekih lepih pesama.

- Ponavljam, predsednik Repunlike je pre tri dana izdao naredbu podizanju stpenena borbebe gotovosti, to nije najveći stepen . I VJ mora da bude spremna da u svakom trenutku izvrši naredbu.

Odgovarjuči na pitanje da ponovo bude učen dron na nebu, Vučević je izričit i tvrdi da će svaka ovakva letelica a „biće eleminisana“

Ministar je naglasio da ne može da kaže da u ovom trenutku nema bezbednosnih rizika, pre svega zbog neodgovornog ponašanja administracije u Prištini i što preti dalje da se razvije.

Komentari (0)

Loading