U ŠEST VRTIĆA DECU NAPAO VALJKASTI CRV Zbog zaraze glistama roditelji povlače mališane iz obdaništa
Alo/Shutterstock

U nekoliko beogradskih vrtića desetoro mališana je zaraženo valjkastim crvom.

Uplašeni, roditelji ostale dece povlače klince iz obdaništa.

- Od početka godine u Beogradu je prijavljeno osam epidemija enterobijaze u različitim dečijim vrtićima u kojima je obolelo ukupno 74 dece. Poslednja epidemija je registrovana između 18. do 23. oktobra sa ukupno 10 obolele dece. Tokom poslednje dve nedelje u šest beogradskih vrtića je prijavljeno šest pojedinačnih slučajeva obolevanja od enterobijaze, oboljenja uzrokovanog glistama koje obično ima asimptomatski tok, odnosno nema simptoma. U kliničkoj slici mogu biti izraženi perianalni svrab, poremećaj sna, gubitak apetita, gubitak težine, a mogu da se jave sekundarne infekcije raščešane kože. Uzročnik oboljenja je valjkasti crv Enterobius vermicularis. Rezervoar parazita je čovek, infekcija se najčešće prenosi direktnim kontaktom: feko-oralnim kontaktom, direktan prenos jaja rukama s anusa u usta iste ili druge osobe ili indirektno preko odeće, posteljine ili drugih predmeta koji su kontaminirani jajima parazita. Za potpuni životni ciklus Enterobius vermicularisa potrebno je od dve do šest nedelja - rekla je za Alo! dr Slavica Maris, načelnica Jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje

Dr Maris je objasnila da se zaraza glistama najčešće registruje kod male dece sa nerazvijenim higijenskim navikama.

- Mere prevencije su pranje ruku pre pripreme hrane i pre jela. Lečenje se obavlja antihelmintskim lekovima i mora da se ponovi nakon dve nedelje. Nekada je potrebno lečenje sprovesti u celoj porodici. Treba redovno menjati posteljinu i donje rublje u toku dana i nekoliko dana nakon završetka lečenja - navela je dr Maris.

Dr Milićević: U opasnosti su klinci koji grizu nokte

Pedijatar Saša Milićević dodao je da se zaraza glistama prenosi lako i brzo.

 

U ŠEST VRTIĆA DECU NAPAO VALJKASTI CRV Zbog zaraze glistama roditelji povlače mališane iz obdaništa

 

- Pre svega, prljavim rukama i igračkama, a najčešće je prisutna kod dece koja grizu nokte. Roditelji i vaspitači lako uočavaju simptome, vide u stolici mališana pokretnog parazita. Ponekad deca osećaju bolove u stomaku, a kod nekih izađe i koprivnjača, pa može da se pomisli da je reč o alegiji. U težim slučajevima dolazi do anemije, ali u suštini zaraza prolazi brzo jednostavnom terapijom sirupom od tri do sedam dana.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading