ŠOK Preminuo Božidar Antonijević!
Shutterstock/ Freaktography

Dr Antonijević bio je svetski priznat stručnjak za zarazne bolesti i direktor Кliničkog centra u Beogradu sedamdesestih godina u doba epidemije velikih boginja, javlja agencija RINA.

Dr Božidar Antonijević rođen je u Čačku 1. oktobra 1939. godine. Medicinu je studirao na fakultetima u Skoplju, Beogradu i Zagrebu, diplomirao je 1966. i dve godine radio kao lekar u gradu na Ibru.

Od 1968. do 1985. radio je najpre kao lekar opšte prakse a potom i specijalista infektologije u čačanskoj bolnici. Daleke 1979. na području čačanskog sela Turica dr Antonijević je izolovao virus mišje groznice koji je u svetskim zdravstvenim analima ostao upisan kao virus "Čačak 17-49".

Po dolasku u Beograd do penzionisanja bio je načelnik Dijagnostičkog polikliničkog centra za infektivne i tropske bolesti КCS. Bio je osam i po godina pomoćnik direktora Instituta za infektivne bolesti i šest godina v. d. direktora iste ustanove. Кao naučnik iz oblasti zaraznih bolesti boravio je u Americi, Evropi i Rusiji čak 19 puta. Autor je više od 300 naučnih radova. Bio je dugogodišnji predavač na Medicinskom i Stomatološkom fakultetu u Beogradu.

Bio je oženjen Gordanom, profesorkom psihologije sa kojom je peznionerske dane provodi u rodnom Čačku. Ima jednog sina koji živi u Beogradu i ne bavi se medicinom.

Dr Božidar Antonijević biće sahranjen sutra na čačanskom groblju u 14 časova.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Komentari (0)

Loading