DIPLOME POSKUPELE ZBOG RATA U UKRAJINI! Cena dokumenta o završenom studiranju skočila 40 odsto
Alo/Privatna arhiva

Izdavanje osnovnih i diploma za master studije, umesto 5.000, sada košta 7.000 dinara! To poskupljenje od 40 odsto je poslednje u nizu s kojim su se suočili srpski studenti i njihovi roditelji.

Kako Alo! nezvanično saznaje na Stomatološkom fakultetu, jedan od razloga za ovo novo poskupljenje je rat u Ukrajini.

- Ukrajina je bila, između ostalog, i jedan od vodećih izvoznika papira. Koliko su cene skočile otkad je počeo rat, mi najbolje znamo, jer na našem fakultetu trošimo velike količine ubrusa - rekao je za Alo! jedan od zaposlenih na Stomatološkom fakultetu, koji je želeo da ostane anoniman.

Zvanično obrazloženje zašto je jedan od najvažnijih papira u životu svakog akademca poskupeo za 40 odsto dobili smo od profesorke sa Farmaceutskog fakulteta Zorice Vujić, prorektorke za finansije na Univerzitetu u Beogradu.

DIPLOME POSKUPELE ZBOG RATA U UKRAJINI! Cena dokumenta o završenom studiranju skočila 40 odsto

Alo/Privatna arhiva

 

- Prošle godine u avgustu smo potpisali novi sporazum sa Zavodom za izradu novčanica i kovanog novca Topčider, koji izrađuje diplome. Već tada su pojedine stavke poskupele i nova cena za dvojezične i zajedničke diplome bila je 321,60 umesto 214,80 dinara. Za dodatak diplomi, umesto 72, plaćalo se 108 dinara - rekla je za Alo! profesorka Vujić, i podsetila da je BU prethodni sporazum sa Zavodom potpisao 6. jula 2010. godine.

- Tada je doneta odluka da naknada za izdavanje diplome bude 5.000 dinara. Od tog iznosa izdvajalo se 1.500 dinara za troškove fakulteta, 300 dinara za potrebe rada Studentskog parlamenta BU, 239,40 dinara za izradu futrole, a ukalkulisani su i troškovi štampe u zavisnosti od vrste diplome i dodatka diplomi - navela je profesorka Vujić.

- Iako se iznos nije menjao 12 godina, činjenica je da su se u međuvremenu naknade za uslugu štampe više puta povećavale, jer su, kako nam je rečeno, rasle cene repromaterijala. Pritom, poslednje povećanje cena, od 23. avgusta 2021. godine bilo je oko 50 odsto. Upravo to sam prezentovala Savetu Univerziteta u Beogradu kad sam podnosila obrazloženje o poskupljenju usluge izdavanja diploma - objasnila je profesorka Vujić.

- Smatrala sam da nove cene odgovaraju realnim potrebama i objektivnoj situaciji i sve vreme smo vodili računa o društvenoj odgovornosti - zaključila je profesorka Vujić.

Milanka Stanković: Dala sam 700.000 dinara za studije, daću i 7.000 za diplomu!

DIPLOME POSKUPELE ZBOG RATA U UKRAJINI! Cena dokumenta o završenom studiranju skočila 40 odsto

Alo/Privatna arhiva

 

- Moja ćerka Ivana studira na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu i za jednu godinu studija smo dali 240.000 dinara, plus još 100.000 za materijal za radove i štampanje. Uz džeparac i kiriju, na kraju nas je izašlo oko 400.000 dinara. Sad je treća godina, u međuvremenu je upala na budžet, tako da smo sve ukupno dali oko 700.000 dinara. Platiću i izdavanje diplome, koliko god da košta, samo da završi fakultet, to je najvažnije - rekla je za Alo! Milanka Stanković iz Vranja.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading