DA LI SRBI OSTAVLJAJU BAKŠIŠ I ZAŠTO NE "Davao sam ja regularno ali sada su postali bezobrazni..." (ANKETA)
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kao što to obično biva, sto ljudi - sto ćudi, a neki od učesnika u diskusiji ostavili su veoma zanimljive komentare.

Tako jedan korisnik smatra da su ljudi koji nemaju običaj da časte - štekare.

"Sve štekare razvile ozbiljnu filozofiju zbog čega ne daju bakšiš. Pa su još i ljuti što ih pitaš! Radio sam poslove u kojima je svaki dinar bakšiša bio značajan. Nakon tog iskustva bi me bilo sramota da ne ostavim. Verovatno je i ove štekare sramota, zato se i ljute, pogođeni u žicu", napisao je on.

Drugi smatra da je bakšiš odraz zapadnih vrednosti:

"Ne, nisam Amer i ne želim tu j****u kulturu ovde. Nema smisla, dobiješ platu za posao i kraj. Ne dobijam ja za super liniju koda koja se svidela klijentu kao bakšiš za taj dan. Dobiješ potapšaj po ramenu naravno, šta ćeš drugo."

Neki su bili veoma decidni u tome da treba dati koji dinar preko:

"Uvek, sramota je ne dati."

Neki Srbi su razvili veoma precizne standarde kada je davanje bakšiša u pitanju:

"100-150 dinara dostavljaču. Sve mi je na tipa maks 3 kilometra, dosta mu je. Konobarici 100 kinte + koliko je potrebno da se zaokruži na 00. Ako je račun 360 onda 500. Ako je u pitanju klub onda zaokružim na 000. 6.300 treba, 7.000 dam. Ako je 6.900 onda opet 7.000. Nema minimum", smatra jedan korisnik.

Opet, ima i onih koji su redovno ostavljali novac da časte, ali su se "opekli":

"Davao sam regularno po 10-20% ali su postali tako bezobrazni da sada sve plaćam karticom i nema bakšiša, jer oni rade za platu kao i ja, ne za bakšiš."

Kod drugih to zavisi od osobe ili kvaliteta usluge:

"Vrlo retko, samo ako me baš fascinira usluga, ili ako je konobarica lepa inače NE", napisao je korisnik. Svaka čast na iskrenosti.

Opet, neki imaju veoma drugačija razmišljanja:

"Da li ste razmišljali da kada u restoranu ostaviš bakšiš on ide konobaru a kuvaru ništa?"

Neki, opet, birano daju i umeju loše da reaguju na "samoinicijativni bakšiš":

"Groznih li komentara. Uvek ostavim sitno, osim ako ne zasluži. Ako stvarno zasluži, stvarno i dobije zasluženu naknadu. Ali naravno da neću dati bezobraznom konobaru/kuriru koji najčešće sam sebi unapred uzme bakšiš pa mi još očekuje. Moze dobiti preko p**** da ne dobije pare za uslugu. Pravda za kuvare, spremače i čistače", napisao je jedan komentator.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading