NARODNO VEROVANJE ILI ČUDO? Ovom vodom se u Srbiji vekovima leče bolesni,  a ako se pred vama iskrene - zabrinite se!
Printscreen

Nadomak Prijepolja, tačnije na oko 900 metara nadmorske visine i od varošice Ušće na Ibru, na samo dva kilometra od manastira Mileševa, na vrhu strme i stenovite litice nalazi se srednjovekovni grad Milešavac. Ukoliko idete skrivenim putem uz strmu liticu naići ćete do pet monaških isposnica, među kojima je ona najčuvenija isposnica Svetog Save, u kojoj je on provodio svoje monaške dane. 

Legenda kaže da je Sveti Sava prolazeći ovim krajevima zastao da se odmori, dotakao izvor i učinio blagotvornim i lekovitim, što važi i dan danas. Veruje se da se ova voda pred grešnikom ili svađalicom ukriva i da je mogu dohvatiti samo oni koji su čiste duše.

NARODNO VEROVANJE ILI ČUDO? Ovom vodom se u Srbiji vekovima leče bolesni,  a ako se pred vama iskrene - zabrinite se!

Foto: Shutterstock

  •  
  • Voda na izvoru ima 18 stepeni u svako doba godine, a njena Ph vrednost je 8,1. Bogata je kalcijumom, magnezijumom, borom, selenom i drugim mineralima. pomaže u lečenju širokog spektra bolesti, na prvom mestu infekcija vezanih za bakterije roda Escherichia coli, za lečenje bakterija kod male dece, odraslih, trudnica, rekovalescenata, kao i osoba koje su alergične na određene lekove. Poseduje antioksidanse, cink, selen i silicijum i izuzetno je blagotvorna u teškim reduktivnim dijetama.

    Priča se da su se ovom vodom u davna vremena lečili slepi, ali i teško bolesna deca i stari ljudi, pa ova verovanja postoje i danas. Zato mnogi turisti uvek ovde svrate, umiju se i ponesu vodu u flašicama za zdravlje svoje porodice.

    Do pre par godina do ovog svetog mesta moglo se doći samo uskim, opasnim stazama, ali 2016. godine urađeno je kameno stepenište koje mnogo olakšava put onima koji se odluče da posete ove mesto.

    Zbog svojih karakteristika kanjon reke Mileševke je u 2000. godine u Kembridžu proglašeno za međunarodno značajno stanište ptica.

    PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

    Komentari (0)

    Loading