(UŽIVO) DOSTOJAN Patrijarh Porfirije ustoličen u Pećkoj patrijaršiji (FOTO/VIDEO)
TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Posetom Prizrenu, poglavar SPC u sredu je započeo posetu Eparhiji raško-prizrenskoj, a u večernjim časovima stigao je u Pećku patrijaršiju, gde su ga dočekale monahinje predvođene igumanijom Haritinom i desetine vernika iz Metohije. U prisustvu Njegove svetosti episkop marčanski Sava juče je služio liturgiju.

 

 

U okolini manastira, gde će danas biti uveden u svetosavski tron poglavar Srpske crkve, juče je vladala uobičajena molitvena tišina. Manastir je obezbeđivala patrola kosovske policije, koja i inače neprekidno dežura uz manastirsku ogradu. Mir je remetila jedino užurbanost monahinja, koje su obavljale poslednje pripreme za manastirsku slavu i svečnost ustoličenja. U tu čast na manastirskom pirgu istaknuta je velika zastava SPC - trobojka sa krstom i ocilima.

Uprkos spokoju u kome Crkva priprema važan događaj, incidenti nisu izostali, ali na političkom planu. Vlasti u Prištini zabranile su ulaz na Kosovo i Metohiju ministru za nauku i tehnološki razvoj Nenadu Popoviću i predsedniku Komisije za nestala lica Veljku Odaloviću, koji su planirali da prisustvuju ustoličenju. Takođe, dolazak na KiM onemogućen je i direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću.

 

 

Premijer Aljbin Kurti, komentarišući skandalozne odluke svoje vlade, u prepoznatljivom maniru, nastavio je sa provokacijama. Tokom zajedničke konferencije za medije sa šefom kancelarije EU u Prištini Tomašom Suniogom, u osvrtu na zabranu Petkovićevog ulaska na KiM, Kurti je rekao da je "najvažnije da je došao patrijarh i da bi crkva trebalo da deluje van politike".

- Trebalo bi da se fokusiramo na patrijarha koji je dobio dozvolu i može da dođe u Patrijaršiju. Bilo bi dobro da se kao poglavar SPC distancira od Kremlja i osudi invaziju Rusije na Ukrajinu i na taj način doprinese miru i bezbednosti - kazao je Kurti.

Na Kurtijevu "lekciju" reagovao je i direktor Kancelarije Petar Petković:

- Dok iz usta i srca patrijarha srpskog izlaze poruke mira i bratske ljubavi, Kurti zna samo za mržnju i ratne pokliče. Nema Kurti ingerencije nad SPC niti može da daje instrukcije patrijarhu Porfiriju - naveo je Petković.

(UŽIVO) DOSTOJAN Patrijarh Porfirije ustoličen u Pećkoj patrijaršiji (FOTO/VIDEO)

TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

 

Gosti

Gost srpskog prvojerarha tokom posete Kosovu i Metohiji je mitropolit budimpeštanski Moskovske patrijaršije Ilarion (Alfejev). NJegova svetost na KiM doputovao je u pratnji vladike marčanskog Save i temišvarskog Lukijana. Očekuje se da na čin ustoličenja doputuje najmanje dvadesetak episkopa SPC, kao i više stotina vernika.

Porfirije 46. po redu patrijarh

Patrijarh Porfirije nasledio je na tronu Svetog Save, prvog arhiepiskopa SPC, patrijarha Irineja koji je preminuo 20. novembra 2020. godine.

Izabran je za patrijarha na Saboru Srpske pravoslavne crkve održanog 18. februara 2021, a dan kasnije uveden je u najsvetiji tron arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Patrijarh Porfirije je na Kosovo i Metohiju stigao u petak kada je prvo posetio Prizren, a u kasnim večernjim satima stigao je u Pećku patrijaršiju - tradicionalno sedište u kojoj su vekovima ustoličavani srpski patrijarsi, a ujedno i naziv za Srpsku patrijaršiju, odnosno Srpsku pravoslavnu crkvu i to u periodu od 1346. do 1766. godine kada je kao pomesna crkva imala stepen patrijaršije i svojstvo autokefalnosti.

 

Šetnja i ratluk iz prizrena

Do Saborne crkve u Prizrenu i bogoslovije patrijarh Porfirije, sa vladikama i sveštenicima, stigao je peške kroz centralne ulice ovog grada. Tokom šetnje starom čaršijom svratio je u jednu od starih radnji sa slatkišima, gde je posle razgovora i zajedničkog fotografisanja sa vlasnikom i radnicima, kupio ratluk i bombone.

Veliki broj vernika iz Srbije i regiona

Manastirsko dvorište je prepuno vernika, koji su pristigli iz svih krajeva Kosova i Metohije, centralne Srbije, kao i iz regiona. Vernici su pristigli i iz Crne Gore, odakle je bio organizovan prevoz. Crkva nije u stanju da primi sve vernike, pa su oni, uprkos tome što kiša lije, u dvorištu manastira.

Ispred manastira se nalazi veliki video bim. Vernici koji su došli sa svih strana ulazili su u crkvu, da celivaju mošti srpskih patrijaraha.

(UŽIVO) DOSTOJAN Patrijarh Porfirije ustoličen u Pećkoj patrijaršiji (FOTO/VIDEO)

TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

 

Parking ispred manastira je prepun automobila registarskih oznaka iz svih gradova Srbije - Beograda, Niša, Čačka...

(UŽIVO) DOSTOJAN Patrijarh Porfirije ustoličen u Pećkoj patrijaršiji (FOTO/VIDEO)

TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

 

Posle službe obratiće se patrijarh Porfirije.

Prisutni su i predstavnici Srba sa KiM. Tu su i predstavnici drugih verskih zajednica, a među njima i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

Počela liturgija

U Pećkoj patrijaršiji prisutni su, između ostalih vladika mitropolit dabrobosanski Hrizostom, mitropolit crnogorsko - primorski Joanikije, vladika raško - prizrenski Teodosije, vladika Pahomije, niški Arsenije, Jerotej Šabbački, vikar patrijarha vladika Sava, kruševački David, budimski Lukijan, bački Irinej, žički Justin, šumadijski Jovan, mileševski Atanasije, dizeldorfski Grigorije, bregalnički Marko, zapadnoamerički Maksim, istočnoamerički Irinej, zapadnoevropski Justin, valjevski Isihije, dalmatinski Nikodim, slavonski Jovan.

Patrijarh uveden u presto na oltaru

Čin ustoličenja počinje u prvom delu liturgije kada dva po činu najstarija arhijereja uvode patrijarha u presto na oltaru, objasnio je za RTS đakon Budimir Kokotović.

- Nakon završetka, to jest, na kraju svete arhijerejske liturgije, uvešće ga u drveni tron pećkih patrijaraha u kojem su sedeli svi arhiepiskopi i patrijarsi, od Arsenija Sremca koji je preneo sedište u Pećku patrijaršiju do njenog ukidanja - istakao je Kokotović.

Napomenuo je da će mu se tada predati panagija Srba svetitelja, koja je izrađena u Parizu po nalogu kralja Aleksandra i kraljevske vlade, nakon čega će patrijarh izneti prvu besedu sa pećkog trona.

Pričešće arhijereja i vernika

Episkopi, predvođeni patrijarhom Porfirijem, primili su svetu tajnu pričešća, evharistiju, nakon čega je počelo pričešće okupljenih vernika.

Nakon pričešća, uslediće zamolna molitva, a zatim će arhijereji izaći i početi svečani čin ustoličenja, rekao je đakon Budimir Kokotović.

Gramata o ustoličenju patrijarha Porfirija

Episkop Zvorničko-tuzlansi Fotije, član Sinoda SPC, čita gramatu o ustoličenju Patrijarha Porfirija.

Patrijarh ustoličen

Patrijarh Porfirije ustoličen je u Pećkoj patrijaršiji, a u drevni sveti tron arhiepiskopa pećkih i Patrijaraha srpskih uveli su ga najstariji arhijereji - mitropolit dabrobosanski Hrizostom i mitropolit crnogorsko - primorski Joanikije.

Mitropoliti su uručili 46. patrijarhu i 57. poglavaru Srpske pravoslavne crkve simbole patrijarha - panagiju, odnosno ikonu koju episkop nosi na prsima, a na kojoj je predstavljena Bogorodica sa malim Hristom na rukama, dok je na drugoj strani Isus Hristos ili Sveta Trojica u vidu tri anđela, zatim žezal - štap i svečanu odeždu - zelenu mandiju.

Uvođenje u tron pratili su povici prisutnih „aksios“ (dostojan), a ovim činom, po vekovnoj tradiciji SPC, zaokružen je proces Porfirijevog preuzimanja dužnosti srpskog prvojerarha.

Patrijarh Porfirije nasledio je na tronu Svetog Save, prvog arhiepiskopa SPC, patrijarha Irineja koji je preminuo 20. novembra 2020. godine.

Izabran je za patrijarha na Saboru Srpske pravoslavne crkve održanog 18. februara 2021, a dan kasnije uveden je u najsvetiji tron arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog u Sabornoj crkvi u Beogradu čemu je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić i drugi visoki zvaničnici Srbije i iz regiona, kao i predstavnici drugih verskih zajednica.

Pratite nas i na Telegramu

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Aca

14.10.2022 11:07

Kakav Petković predsednik treba da je na ustoličenju.Šta je lepše od toga nego da je predsednik Srbije u Prizrenu!!!