DANAS JE VELIKI PRAVOSLAVNI PRAZNIK Evo koji običaji postoje i šta treba da uradite za mir, sreću i blagostanje
FOTO: SPC

Pravoslavni vernici 14. oktobra obeležavaju praznik Pokrova Presvete Bogodice kao podsetnik na čudesan događa koji se dogodio 14. oktobra 911. godine, u vreme cara Lava Mudroga.

Prema predanju, tokom svenoćno bdenja u Bogorodičinoj crkvi Vlaherne u Carigradu, kojoj je prisustvovao i Sveti Andrej Jurodivi sa svojim učenikom, Andrej je ugledao Presvetu Bogorodicu sa rasprostrtim omoforom iznad ljudi u crkv. Kako je zapisano, Bogorodica je tom odećom pokrivala narod.

Pokrov Presvete Bogorodice jeste njen omofor (pokrivač) koji je ona razastrla nad Hrišćanima - u viđenju koje je imao prepodobni Andrej Jurodivi i njegov učenik.

Zbog tog događaja 14. oktobar je proglašen praznikom, kao podetnik hrišćanima da ih Bogorodica uvek štiti, moli se za njih, kada to od nje vernici traže. Pokrov Presvete Bogorodice je slava manastira Pećke Patrijaršije.

Verovanja i običaji

Za ovaj praznik povezuju se razna verovanja i običaji, a u nekim delovima Srbije praznik se naziva Pokrovice ili Bogorodičin pokrov. Smatra se za ženskipraznik, pa ga najviše praznuju i žene kao vid ljubavi i zahvalnosti prema Bogorodici.

Postoji običaj od starih dana da žene poste pred Pokrov, pa se na sam praznik pričešćuju. Prema običlaju na današnji dan žene treba da izbegavaju fizičlke poslove, već dan treba provesti u miru i molitvi.

Nekada su ovaj praznik slavile najviše majke koje su se molile za svoju decu i provodile dan sa decom u ljubavi i lepim aktivnostima, ali se veruje da se na ovaj dan mole i sve devojke koje žele da imaju porodicu.

Mnoge žene koje nemaju decu poste pred Pokrovice kako bi se pričestile na sam dan praznika i mole se da im podari dete, a one koje imaju mole se Bogorodici za njihovo zdravlje. Praznik slave žene da bi lakše rađale i podizale decu.

Molitva Presvetoj Bogorodici

Bogorodice Djevo, raduj se Blagodatna Marijo, Gospod je s Tobom: blagoslovena si Ti među ženama, i blagosloven je Plod utrobe Tvoje, jer si rodila Spasitelja duša naših.

Pratite nas i na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Aca

18.10.2022 07:32

Uradi šta god oćeš , samo ne daj popovima pare.