SPORAZUMNI RAZVOD Kako najjeftinije i najbrže okončati brak?
Foto: Shutterstock

Sporazumni razvod braka je jeftiniji i brži način za razvod, ali je takođe manje stresan. U tom slučaju se osnovnom sudu podnosi predlog za razvod braka, te nema tužbe.

Advokat Saša Rajković iz Beograda nam objašnjava da je sporazumni razvod braka najbolje rešenje, a da je najjednostavnija situacija kada nema zajedničke imovine i zajedničke dece.

Sporazum razvoda braka uglavnom se završava na jednom ročištu, a prisustvo supružnika na ročištu nije obavezno. Ukoliko ne žele da prisustvuju ili su sprečeni, može ih zastupati opunomoćeni advokat za razvod.

- Od dokumentacije potrebno je da bračni drugovi pribave izvod iz matične knjige venčanih i izvod iz matične knjige rođenih za decu, ukoliko imaju zajedničku decu. Kasnije advokat može supružnicima napisati predlog za sporazumni razvod braka, naravno, ako mu pre toga oni precizno navedu šta su se dogovorili - kaže advokat Rajković.

Sporazum o razvodu braka supružnici mogu sačiniti sami ili uz pomoć pravne pomoći jedinice lokalne samouprave, ali je najbolje da to za njih odradi advokat.

SPORAZUMNI RAZVOD Kako najjeftinije i najbrže okončati brak?

Advokat Saša Rajković, Foto: Printscreen Happy TV

 

Sudu, tokom sporazumnog razvoda braka, plaćate dve takse koje iznose svaka po 2.650 dinara. Sud je zakonski obavezan da posle prijema predloga za sporazumni razvod braka zakaže ročište u roku od 15 dana.

Zajednička deca

Advokat Saša Rajković kaže da se bračni drugovi mogu dogovoriti da vršenje roditeljskog prava bude zajedničko ili samostalno.

Ukoliko bračni drugovi odluče da jedan roditelj pristupi samostalnom vršenju roditeljskog prava, potrebno je da sastave sporazum o poveravanju zajedničkog deteta jednom roditelju – odnosno sporazum o vršenju roditeljskog prava, a uz to i sporazum o visini doprinosa izdržavanja za dete koje plaća roditelj sa kojim dete ne živi, kao i sporazum o načinu održavanja ličnih odnosa deteta sa drugim roditeljem, sa kojim ne živi.

Sporazum o deobi zajedničke imovine

Advokat Rajković nam objašnjava da je potrebno razlikovati zajedničku i posebnu imovinu supružnika.

- Posebnu imovinu čini sva ona imovina koju su supružnici uneli u brak, kao i ona imovina koju su stekli poklonom ili nasleđem. Imovina stečena u braku je zajednička imovina, uz određene izuzetke - ističe Rajković.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading