NOVI UDAR NA KUĆNI BUDŽET! Cene pneumatika i vulkanizerskih usluga skočile za 20 odsto! Za četiri zimske gume 35.000 dinara
Alo, privatna arhiva

Zimske gume su poskupele u proseku za 20 odsto, tako da vozači koji nameravaju da kupe nove pneumatike treba da iskeširaju u proseku po 35.000 dinara.

- Naravno, cene zavise od vrste automobila i od proizvođača, ali u proseku, nove zimske gume su skuplje za 20 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Na primer, ako govorimo o pneumaticima do 15 cola, kakve najviše građana Srbije kupuje za putničke automobile, cene su skočile u proseku od 800 do 1.000 dinara. Odnosno za četiri nove zimske gume treba izdvojiti oko 35.000 dinara. Ali, vozači su onda mirni bar četiri godine. Za automobile veće kubikaže, poput džipova, umesto dosadašnjih 10.500 za jednu gumu, treba izdvojiti 13.000 dinara - rekao je za Alo! izvršni direktor kompanije „Beoguma“ Zlatko Dimitrijević.

Dimitrijević je naveo da je skok cena izazvao rat u Ukrajini.

ZASLEPILA IH MRŽNJA! Još jedan pljuvački napad tajkunskih produženih ruku: Šolakovi mediji falsifikovali izveštaj Brisela! - Alo.rs

- To su kao razlog naveli gotovo svi proizvođači najpoznatijih brendova zimskih guma. Navodno, sirovine za gume nabavljali su iz Rusije i Ukrajine, čak su nas plašili da neće moći da isporuče dovoljne količine guma, ali do ovog trenutka nije bilo većih zastoja u proizvodnji - istakao je Dimitrijević.

Drugi razlog je, kako je izjavio naš sagovornik, poskupljenje usluga transporta.

- Poskupelo je gorivo, a to automatski utiče na rast drugih cena - objasnio je Dimitrijević.

Prema njegovim rečima, vulkanizerske usluge su poskupele početkom godine, u februaru, i to za 10 odsto i zasad ih neće menjati.

- Odlučili smo da ne podižemo cene naših usluga, jer bismo u protivnom ostali bez posla. Dakle, kompletna zamena letnjih zimskim gumama, kad je reč o pneumaticima do 15 cola, sada košta 870 dinara, dok smo početkom godine to naplaćivali 800 dinara. Reč je o skidanju letnjih, balansiranju zimskih guma i stavljanju novih ventila - pojasnio je sagovornik Alo!

Da podsetimo, Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima predvideo je da u periodu od 1. novembra do 1. aprila pneumatici na vozilima moraju odgovarati zimskim uslovima vožnje, odnosno na gazećem sloju imati šare duboke najmanje četiri milimetra. Zimske gume obavezne su samo kada na kolovozu ima snega, leda ili poledice.

- Neki proizvođači su manje, neki više digli cene, sve u svemu, skuplje je. „Petnaestica“ koja je prošle godine koštala 5.900 sada je 7.300 dinara, dok guma iste dimenzije koja je bila 5.600 sada je 6.000 dinara. Prodaja guma ove jeseni počela je ranije nego prethodnih godina, a za to ne postoji drugo objašnjenje nego da su ljudi koji imaju novac požurili da kupe pre nego što još više poskupi - rekli su nam u jednoj od prodavnica automobilskih guma u Užicu.

Za razliku od ove kompanije, kako je za Alo! naveo naš čitalac Branko B., pojedine privatne vulkanizerske radionice montažu zimskih pneumatika naplaćuju od 1.500 do 2.000 dinara za sve četiri gume.

- To je još jedan udar na moj kućni budžet, ali nema se kud - zaključio je Branko.

Kazne i do 200.000 dinara, pa i zatvor

Za vozače koji u zimskim uslovima voze bez propisanih pneumatika propisane su kazne od 10.000 do 20.000 za fizička lica, od 60.000 do 80.000 za pravna lica i od 30.000 do 200.000 za preduzetnike. Ukoliko vozilo bez zimskih guma izazove udes, zakon predviđa i zatvorsku kaznu.

Četiri polovne kao jedna nova

NOVI UDAR NA KUĆNI BUDŽET! Cene pneumatika i vulkanizerskih usluga skočile za 20 odsto! Za četiri zimske gume 35.000 dinara

Privatna arhiva

 

Suočen s novim udarom na kućni budžet, Branko B. je odlučio da kupi polovne zimske gume.

- Sve četiri sam platio 100 evra. Ipak, postoje situacije kad ne treba štedeti i igrati se životom. Ove gume jesu polovne, ali šare su duboke tačno četiri milimetra i to je najvažnije - rekao je Branko B.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading