STIŽE ZIMA Sve skuplje grejanje na drva, Užičani se spremaju za predstojeću sezonu
Alo

Adam i Goran iz Užica sa svojom mašinom pružaju usluge struganja Užičanima već 25 godina.

- Ove godine je povećana potražnja za drvima, pa ima dosta posla. Ljudi zbog brige da li će biti gasa sve više nabavljaju drva. Evo, sada kada ovo istružemo idemo na sledeću lokaciju u Užicu. Struganje cepanih drva je 450 dinara, a ovih oblih je 650 dinara – kaže Adam.

Oni su za nepuna dva sata istrugali 15 metara drva. Strugali su, kako kažu, i po 50 metara kod jednog domaćina u Mačkatu.

- Struže se. Ono što ne može na strug, prestružemo motornom testerom. Ima dobrih drva, ali ima i onih loših. Najlošija su, i za grejanje i za struganje, ona koja su sečena u japadi, tamo gde sunce ne ogreva – kaže Goran.

Cena ogrevnog drveta u užičkom kraju je od 70 do 100 evra. Sve zavisi da li su sa prevozom, strugana i cepana.

STIŽE ZIMA Sve skuplje grejanje na drva, Užičani se spremaju za predstojeću sezonu

Alo

 

- Obično je metar drva oko 80 evra, prevoz je od 20 do 50 evra, zavisno odakle se doteruju, struganje je od 450 do 650 dinara, cepanje po metru je od 400 do 600 dinara, pa vidite koliko košta jedan metar. Izađe od 100 do 120 i više evra. A za grejanje stana od 45 kvadrata potrebno je metar i po drva mesečno. Dakle za zimu ode oko 10 metara drva. A plus sam dogrevao sa TA peći, pa su računi za struju bili mnogo veći - računa komšija Zoran i dodaje da u jednom selu kod Užica cepana i strugana drva u paleti, gde ima 1,6 metara, prodaju za 16.000 dinara bez prevoza.

Prema njegovoj računici, i dalje dođe najjeftinije grejanje na struju, samo da je bude.

- Kada sam se preračunao, ja od moje penzije zasad mogu samo da se grejem na struju. Zato sam na kredit uzeo inverter klimu. Da imam kotao i radijatore u kući, možda bih se grejao na pelet. Prethodnih godina ložio sam briket, ali briketa sada nema da se kupi kod dobavljača - dodao je Zoran.

Pratite nas i na Telegramu

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading