UPOZORENJE JKP Pogrebne usluge uputilo apel građanima na zadušnice: Obratite pažnju na nestabilne spomenike!
Foto: Alo/ilustracija

JKP „Pogrebne usluge“ Beograd apeluju na posetioce grobalja da prilikom posete grobnim mestima budu oprezni i da se ne naslanjaju na spomenike.

Danas su zadušnice i očekuje se da će biti velika gužva na grobljima, pa građani dodatno treba da obrate pažnju na nestabilne spomenike zbog sopstvene bezbednosti.

- Tokom redovne kontrole stabilnosti spomenika, stručne ekipe preduzeća utvrdile su da ima dosta spomenika koji su nestručno podignuti, dotrajali i nestabilni, pa u slučaju naslanjanja i mehaničkog pritiska mogu da padnu i povrede nekog - ističu u JKP „Pogrebne usluge“ i posebno skreću pažnju roditeljima sa malom decom da vode računa o njihovom kretanju. Podsećamo da je na groblju inače zabranjen pristup deci mlađoj od 10 godina bez pratnje odraslog lica.

JKP „Pogrebne usluge“ moli građane da, ukoliko uoče opasnost od pada spomenika, o tome obaveste Upravu groblja.

- Prema članu 10 gradske Odluke o uređenju i održavanju groblja i sahranjivanju, o održavanju grobnih mesta i nadgrobnih obeležja na njima staraju se isključivo njihovi korisnici, porodica i srodnici. Vlasnike nestabilnih spomenika upućujemo da se, u najkraćem roku, jave upravi groblja radi dogovora o sanaciji spomenika – kažu u ovom javnom preduzeću koje nudi rešenje za stabilnost i bezbednost nadgrobnih obeležja, kao i uređenje grobnih mesta.

Za danšnje Zadušnice obezbeđen prevoz na grobljima

Za današnje zadušnice JKP „Pogrebne usluge“ Beograd apeluje na građane da za odlazak na groblje, umesto svojih automobila, koriste gradski prevoz.

Danas neće biti dopušten ulaz motornim vozilima na groblja od 7 do 15 časova, a kapije za motorna vozila biće otvorene nakon tog perioda, od 15 do 18 časova, saopšteno je iz JKP „Pogrebne usluge“.

Za posetioce koji se teže kreću i starije sugrađane na najvećim gradskim grobljima: Lešću, Orlovači, i Novoj bežaniji, obezbeđena su tri komforna minibusa sa klimatizacijom, koji će ih besplatno prevoziti. Organizovani prevoz će za zadušnice u subotu, 8. oktobra, saobraćati u određenim intervalima, od 7 do 15 časova - od ulazne kapije do najudaljenijih parcela.

UPOZORENJE JKP Pogrebne usluge uputilo apel građanima na zadušnice: Obratite pažnju na nestabilne spomenike!

Foto: Alo/ilustracija

 

Na Novom, Centralom i groblju Zbeg za zadušnice biće organizovan prevoz službenim automobilima preduzeća od 7 do 15 časova. Na Novom, Zemunskom, Topčiderskom, Banjičkom i Starom bežanijskom groblju na snazi je potpuna zabrana ulaska za automobile na zadušnice, a sutradan, u nedelju, 9. oktobra, kapije za ulaz motornih vozila biće otvorene od 7 do 18 časova, osim na Novom, Zemunskom, Topčiderskom, Banjičkom i Starom bežanijskom groblju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading