MUP:Nacionalna pripadnost nije uslov za prijem u vatrogasce
Shutterstock

Tako je u Srbiji bilo uvek, i tako će biti i ubuduće. Zato apelujemo na pojedince, da konkurs za prijem polaznika osnovne obuke naše jedinice ne koriste za političke obračune, naročito u multietničkim sredinama, jer takva politizacija je u najmanju ruku neodgovorna i uvredljiva je za svakog vatrogasca-spasioca u Srbiji.

Žena poginula u centru Paraćina - Alo.rs

Posao vatrogasca-spasioca je odgovoran, težak i veoma rizičan. Pripadnici naše jedinice skoro svakodnevno izlažu svoje i živote svojih kolega riziku. Naše buduće kolege čeka izuzetno teška i zahtevna obuka koja traje 17 nedelja, u toku koje će se na ozbiljan test staviti njihova psihofizička izdržljivost, ali to je samo priprema i vrlo mali deo onoga što ih čeka kad postanu potpuno ravnopravni članovi našeg tima. Zato su uslovi konkursa izuzetno strogi i zahtevni i zato ih Sektor za vanredne situacije i MUP ni ubuduće neće menjati. Kriterijumi konkursa i način selekcije su prilagođeni zahtevima struke, a ne političkim zahtevima pripadnika Bošnjačkog nacionalnog veća ili bilo koje druge političke strukture.

Marko ubio svoju ćerku Petru, a potom sebe - Alo.rs

Drago nam je što se svake godine veliki broj mladih ljudi prijavljuje na Konkurs za prijem novih pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica. Ove godine se na Konkurs za prijem 300 polaznika obuke prijavilo sedam puta više kandidata, čak 2.149 građana Srbije svih nacionalnosti. Ponosni smo što mladi žele da budu deo našeg hrabrog tima, ali to rađa i veliku konkurenciju. Među 1.849 kandidata koji nisu prošli selekciju nalaze se i Srbi, Mađari, Rumuni, pripadnici drugih nacionalnosti, ne samo Bošnjaci.

Uvređeni smo izjavama pojedinih predstavnika bošnjačke nacionalne manjine jer za vatrogasce Srbije nacionalna, verska ili rodna pripadnost nikada nisu niti će ikada biti uslov za prijem u našu porodicu, porodicu najhrabrijih i najhumanijih ljudi.

Pratite nas i na Telegramu!

 

Komentari (0)

Loading