DANAS SLAVIMO SVETU TEKLU Pomoći će svima koji urade ovo
Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave svetu Teklu

Tekla je imala detinjstvo kao i svaka prosečna devojka iz tog vremena. Učila se vezu, kućnim poslovima... Ipak, kada je imala 18 godina otišla je na propoved apostola Pavla i to joj je promenilo život.

Prema predanju Tekla je bila opčinjena slušajući apostola Pavla tri dana i tri noći, a nakon toga se potpuno okrenula veri.

Njenoj majci se nije dopala ovakva odluka ćerke, pa ju je tukla i izgladnjivala, a kada ni to nije pomoglo, otišla je kod lokalnog sudije i tražila da Teklu spale. Sudija je uslišio njenu želju, međutim, na opšte čuđenje, otkriveno je da Tekli vatra ne može ništa.

Preminula novinarka Gorica Nešović - Alo.rs

Nakon toga, devojka je krenula sa apostolom Pavlom pomažući mu i propovedajući život prema Hirstovim zapovestima. Međutim, to nije bio kraj njenim nevoljama. Vlasti su je osudile i bacile divljim zverima, međutim, ni one nisu htela da dotaknu čestitu Teklu. Puštena je na slobodu i nastavila je da propoveda Jevanđelja i uspela je da preobrati mnoge mnogobožce.

Predanje kaže da su lokalni lekari i travari postali ljubomorni na Teklu i da su poslali grupu mladića da je siluje i tako oskrnave. Sveta Tekla zamolila je Boga za pomoć i u tom trenutku pred njom se otvori stena koja ju je sakrila.

Po predanju, upravo ovo je i bio grob svete Tekle. Veruje se da će Sveta Tekla pomoći svima koji na današnji dan počnu da rade nešto.

Porfirijevo ustoličenje 14. oktobra na Kosovu i Metohiji - Alo.rs

Deo mošti Svete Tekle se čuva u Staroj srpskoj pravoslavnoj crkvi na Baščaršiji u Sarajevu

Sveta Tekla smatra se "prvostradalnicom" među ženama i takođe njihovom zaštitnicom. Narod smatra da će danas damama koje odu u crkvu i iskreno zamole svetiteljku, biti ispunjena jedna želja dokle god je iskreno i duboko žele i veruju.

Pratite nas i na Telegramu

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading