PRESTO SPREMAN U PEĆI Porfirijevo ustoličenje 14. oktobra na Kosovu i Metohiji
Janko Plavšić/Aloonline.me

Kako je saopšteno iz SPC, NJegova svetost posetiće, na praznik Pokrova Presvete Bogorodice, Kosovo i Metohiju i Pećku patrijaršiju, stavropigijalnu lavru patrijaraha srpskih, gde će predvoditi svetu liturgiju. Tom prilikom, po tradiciji, biće obavljen svečani čin ustoličenja.

Kako "Novosti" saznaju, čin ustoličenja biće organizovan bez velikog broja gostiju.

Kada se krsti u crkvi - Alo.rs

Prisustvovaće mu episkopi, predstavnici države i vernici sa Kosova i Metohije.

Za SPC tron u Pećkoj patrijaršiji je "najsvetiji", a ovaj manastir smatra se crkvenim duhovnim sedištem. Otud se obred ustoličenja u ovoj srednjovekovnoj svetinji smatra sastavnim delom procedure primanja dužnosti novog poglavara.

Temperatura i do 24 stepena! - Alo.rs

U drevni presto u manastiru nadomak Peći uvedena su šestorica poglavara SPC u novijoj istoriji. Tu je ustoličen prvi poglavar obnovljene Srpske patrijaršije Dimitrije (Pavlović), kao i njegovi naslednici Varnava (Rosić), Gavrilo (Dožić), German (Đorić), Pavle (Stojčević) i Irinej (Gavrilović).

- Osam vekova svesrpska i opštepravoslavna drevna svetinja - manastir Pećka patrijaršija - pod svojim svodovima čuva svešteni tron u koji se uvode naslednici Svetog Save i sa koga arhiepiskopi i patrijarsi srpski upravljaju brodom Hristove Crkve u granicama svoje kanonske jurisdikcije. Posle vaspostavljanja jedinstva SPC 1920. godine, obnovljena je i tradicija ustoličenja u Pećki tron, kao vidljivi dokaz duhovnog ugledanja na naše arhiepiskope i patrijarhe od dobijanja autokefalnosti 1219. godine do današnjih dana - podsećaju u SPC.

SVEČANI ČIN I U PARIZU

SVEČANOSTI povodom ustoličenja episkopa zapadnoevropskog Justina biće održane sutra i prekosutra, u Sabornoj crkvi Svetog Save u Parizu. Sutra će biti održan svečani doček patrijarha Porfirija i arhijereja, a u nedelju, sa početkom u 9.30, biće služena sveta arhijerejska liturgija, a patrijarh Porfirije uvešće episkopa Justina u tron episkopa zapadnoevropskih.

Komentari (0)

Loading