MALI DELINKVENTI OJADILI POLA SRBIJE Deca pokrenula internet prevaru preko društvenih mreža
Foto: piaxbay

Prevara se sastoji u tome da preko broja telefona ovi hakeri provale u vaš Instagram profil, a onda vašim prijateljima traže malu uslugu.

„Molim te, pošalji mi svoj broj telefona, izbrisao mi se imenik“, jedna je od najčešćih prvih molbi koju prevareni dobiju.

Zatim ih pitaju da li bi mogli da glasaju za njih kako bi pobedili na nekom konkursu i osvojili nagrade.

MALI DELINKVENTI OJADILI POLA SRBIJE Deca pokrenula internet prevaru preko društvenih mreža

Printscreen

 

„Poslaću ti kod SMS-om, a kada klikneš daješ mi glas, je li ti to u redu?“, bio je taj glavni zahtev u sandučetu na Instagramu, a oni koji to prihvate dobijali bi SMS sa kodom. Taj kod treba da iskopiraju i pošalju, a tada se automatski s njihovog postpejd računa za telefon skida novac! – objasnila je za Alo! jedna od influenserki koja je bila žrtva prevare.

Kako dodaje, ne može ni da zamisli koliko je ljudi preko njenog profila prevareno, jer ima mnogo pratilaca i mnogo prijatelja, a neki možda još uvek nisu ni svesni da su bili žrtve.

- Pitala sam se i šta da radim, da li ja tim ljudima da vratim novac, ali onda sam shvatila da sam prva ja bila žrtva i meni je takođe skinuto preko računa. Nisam ja kriva, mada mi je veoma žao i osećam neku vrstu odgovornosti, jer su prevareni u želji da meni pomognu – kaže ona.

Šta je cilj i kako ova deca iskoriste ukradeni novac, objasnio nam je jedan tinejdžer:

- Da bi prešli novi nivo igrice, moraju da uplate neke pare i to preko tog koda koji vam šalju. Kada im vi kliknete na taj kod, njima se otvaraju nivoi, a vama se skidaju pare, jednostavno je – objašnjava ovaj upućeni momak.

Što je još gore, svaka žrtva postaje centar novog kruga prevare. Svako ko pošalje broj telefona rizikuje da mu profil bude hakovan, a njegovi prijatelji izloženi istoj opasnosti da im skinu novac.

Hvalili se na Tiktoku

Kako je svojoj majci, još jednoj od žrtava prevare, objasnio sin tinejdžer, neke devojčice su se čak na mreži Tiktok hvalile kako su uspele da nasankaju brojne ljude i tako dobiju novac potreban za prelazak na novi nivo igrice.

Širi se velikom brzinom

Nekima od prevarenih račun je uvećan za 3.000 dinara, nekima i više, a najgore od svega je da se prevara širi velikom brzinom i da je takođe i veliki broj onih koji na to nasedaju.

Pratite nas na Telegramu!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
M1

07.10.2022 10:19

Kome se prevareni mogu obratiti? Ako je veliki broj prevarenih u pitanju je ozbiljno kriminalno delo i za to moraju odgovarati!