POKLON Alo! vam daruje magnet Začeće svetog Jovana Krstitelja i Preteče
Alo!

Na ovaj dan proslavlja se milost prema pobožnim i pravednim roditeljima svetog Jovana, starcu Zahariji i starici Jelisaveti, koji su celog života želeli i Boga molili da im podari jedno dete, ali i čudo začeća Jovanovog u prestareloj Jelisavetinoj utrobi.

Bog je usišio molbe Zaharija i Jelisavete, jer ga je predodredio da bude prorok i Preteča Hristu, Spasitelju sveta.

Prema predanju, kada je Jelisaveta ostala trudna, Zaharije je zanemeo. Kada se rodio Preteča, od njegovog oca Zaharija je zatraženo da na pločici napiše ime deteta i kada je on napisao sinovljevo ime, istog časa je progovorio.

Kao mlad Jovan je otišao u pustinju gde se hranio korenjem i divljim medom. U propovedima je kritikovao moralno posrnuće svojih savremenika, pozivajući ih da se pokaju i vrate životu po Božijim zakonima.

On je krštavao ljude u reci Jordan, govoreći im da ih on krsti vodom, a da za njim “ide onaj koji će ih krstiti Duhom Svetim i ognjem”.

Veruje se da bi na ovaj dan svi roditelji koji nisu krstili decu trebalo to da učine ili bar da odrede datum kada će obaviti krštenje. A oni koji nemaju poroda treba da se pomole i ne gube nadu.

Jovana Preteču je pogubio judejski kralj Irod. Jevanđelist Luka poželeo je da prenese telo Jovanovo iz Sevastije, gde je veliki prorok i posečen u Antiohiju.

Ali, uspeo je samo da dobije i prenese jednu ruku koja se u Antiohiji čuvala do desetog veka, pa je posle prenesena u Carigrad, odakle je i nestala u vreme Turaka.

Tokom meseca oktobra Alo! svojim čitaocima poklanja nalepnice za slavske sveće, a utorak, 6. oktobra nalepnicu Začeće svetog Jovana Krstitelja i Preteče

U četvrtak, 6. oktobara, dnevne novine Alo! čitaocima čestitaju slavu Začeće svetog Jovana Krstitelja i Preteče i poklanjaju magnet

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading