Šapić: Opremljen prostor za kućne ljubimce postaće standard u gradskim parkovima (FOTO)
Foto: Grad Beograd

On je tom prilikom poručio da će Grad Beograd u narednom periodu u svim gradskim parkovima, u kojima postoje uslovi, urediti prostor namenjen kućnim ljubimcima. Gradonačelnik Šapić je podsetio da je u toku izrada Nacionalne strategije za poboljšanje uslova i rešavanje pitanja napuštenih pasa, koja bi trebalo da bude završena do kraja godine. 
- Želeli smo da danas, kada se obeležava Međunarodni dan zaštite životinja, dođemo u Veterinu Beograd i porazgovaramo sa čelnim ljudima ovog preduzeća. Želimo da poboljšamo uslove za kućne ljubimce u našem gradu, ali naravno i uslove za napuštene životinje.

Što se tiče prostora za kućne ljubimce u gradskim parkovima, biće napravljen tim ljudi koji će se kolegama iz JKP „Gradsko zelenilo“ obići sve beogradske parkove. Nakon te analize, u naredni gradski budžet biće ubačena stavka koja će rezultirati izgradnjom prostora za kućne ljubimce u svim parkovima gde je to moguće. Time ćemo značajno unaprediti sadržaj parkova i obezbediti bolje uslove za sve sugrađane koji imaju ljubimce, ali i za ljude koji možda imaju određeni strah od životinja. Na taj način će ljubimci i njihovi vlasnici sigurno moći da se ponašaju opuštenije, što isto važi i za sugrađane koji dolaze u parkove drugim povodom.

Čovek u Beogradu šeta po krovu višespratnice - Alo.rs

Dosta gradskih parkova već ima prostor za kućne ljubimce, pre svega za pse, ali moja želja je da to postane standard – rekao je Šapić. 
On je napomenuo da postoji želja da bude napravljen do sada najveći prostor za kućne ljubimce u ovom delu Evrope u jednom beogradskom parku. 

- Biće to izuzetno dobro opremljen prostor, sa mnogim rekvizitima, vodom, peskom i svim drugim stvarima koje su potrebne. Kao što mislim da bi teretana na otvorenom trebalo da postane standard u svakoom paru, takav slučaj bi trebalo da bude i sa prostorom za kućne ljubimce. Do kraja godine to će biti urađeno u dva ili tri parka, a potom će biti napravljeno telo koje će popisati sve parkove i izvestiti nas o mogućnostima izgradnje delova namenjenih kućnim ljubimcima, pre svega psima – dodao je gradonačelnik Šapić. 
Govoreći o izradi Nacionalne strategije za rešavanje pitanja napuštenih pasa, Šapić je istakao da će Grad Beograd biti prva lokalna samouprava koja će taj dokument implementirati. 

Tople probe za grejanje od 3. oktobra - Alo.rs

- Izložićemo javnosti mere koje mislimo da bi trebalo da budu preduzete. Tu mislim na čipovanje pasa, vakcinacije, registracije odgajivačnica i svih drugih stvari koje su standardizovane u razvijenim zemljama. Mislim da Beograđani to zaslužuju i čim Nacionalna strategija bude završena mi ćemo preduzeti korake vezane za implementaciju. Verujem da će sve to u značajnoj meri smanjiti broj napuštenih pasa, ali i poboljšati uslove njihovog života. Nažalost, može da se govori i o uslovima u kojima vlasnici drže svoje pse, jer nažalost postoje azili sa boljim uslovima od onih u kojima žive neki vlasnički psi. Imati životinju nije jednostavno ni lako, jer u pitanju su živa bića sa potrebama i nije dovoljno samo da ih ponekad pomazimo i nahranimo. Napuštene životinje na ulici su izložene mnogim stvarima i to je nešto protiv čega moramo imati jasnu strategiju – istakao je prvi čovek Beograda. 

Gradonačelnik je potvrdio da je projekat izgradnje groblja kućnih ljubimaca u toku, kao i da će po završetku radova biti predato na korišćenje JKP „Veterina Beograd“. 


- Takođe, pozabavićemo se pitanjem životinja koje imaju vlasnike, ali ne i odgovarajuće uslove. Postoje psi koji imaju lošije uslove nego u našim prihvatilištima za napuštene pse. Sve to stoji u Nacionalnoj srategiji i po završetku izrade tog dokumenta krećemo sa implementacijom – poručio je Šapić. 

Direktor JKP „Veterina Beograd“ Budimir Grubić je zahvalio gradonačelniku na poseti, ali i na tome što je, kako je rekao, prepoznao sve višegodišnje napore Veterine koji se tiču smanjenja broja napuštenih pasa. 

„Vodi računa, ne sme da postane previše gusto!“ - Alo.rs

- Psi „lutalice“, kako se u kolokvijalnom govoru nazivaju psi bez vlasnika i doma, svedeni su na svega jedan odsto. Sve ostalo su, nažalost, napušteni vlasnički psi. Populacija napuštenih pasa u širem centru grada je mnogo manja nego pre sedam ili osam godina, ali je naš cilj da isto uradimo i u Obrenovcu, Sopotu, Mladenovcu….Verujem da će Nacionalna strategija doprineti da budemo uvršteni na listu zemalja koje su taj problem apsolutno rešile – rekao je Grubić.

Pratite nas i na Telegramu!

 

Komentari (0)

Loading