OVO JE NAJJEFTINIJE GREJANJE Elektrotehničar otkriva kako da uštedite ove zime
Foto: Shutterstock/Ilustracija A.V.

Elektrotehničar Tomislav Micić  objasnio je sve nedoumice u vezi sa grejanjem, kako se grejati, a pri tome uštedeti električnu energiju i koji je aparat za grejanje najsigurniji.

Za početak, elektrotehničar Micić objasnio je da nikako ne bi trebalo pokušavati da napravimo kućnu grejalicu. Nedavno je video sa uputstvom za pravljenje grejalice od saksija i sveća "zapalio" Internet, a Micić upozorava da može da zapali i stan.

"Takvo grejanje nikako nije pametno, može da izazove da se malo ogrejete, a malo gušite u dimu. Potrebno je mnogo sveća, a dale bi vrlo lokalnu toplotu. Nećemo sigurno ložiti u dnevnoj sobi, to nikako nije dobro - rekao je on.

Naveo je i lični primer kako ovom prilikom za kratko vreme može doći i do požara.

"Sećam se epizode iz sopstvenog života, bila je Nova godina, zapalili smo sveće na velikom stolu i dok smo se okrenuli, sveća se prevrnula i zapalila stolnjak. Sav vosak se prosuo i počeo da gori, i da nismo bili tu, moglo je svašta da bude. Ali i dim je takođe problem sa grejanjem kuće. Pašće nekome na pamet da se greje i na smederevac u stanu, da izvuče sulundar u dimnjak. Međutim, u zgradama su mnogi dimnjaci van upotrebe ili su na njih priključeni aspiratori iz kuhinja stanara. Ako uključite smederevac gde su priključili aspirator, komšijama će se stan napuniti dimom. Današnji uslovi života u urbanoj sredini nisu pogodni za takve poteze", rekao je on.

Podsetio je da opasnost od grejanja u stanu vreba ne samo od vatre i dima, već i od ugljen monoksida koji može da izazove prave tragedije. Kaže da se kaljeve peći i sada koriste, po gradovima ponegde, i tu može da dođe do zatvaranja odvoda da ne bi toplota išla u dimnjak, može da dođe do curenja plina, gasa i ugljen monoksida koji potruje ljude. Neko nastrada svake zime tako.

"Ako imate kaljevu peć u stanu, vi ne znate u kakvom je stanju taj dimnjak, neki su zapušteni decenijama a neki potpuno zatvoreni. Isti je problem kao sa smederevcem, ali je smederevac možda i opasniji. Veća je površina koja greje, žar može da ispadne, da vam zapali tepih... Ali po odvodima je najkritičniji", rekao je on.

Kako kaže ima slučajeva gde ljudi zovu i pitaju šta da rade kada komšija kuva i peče, svaki miris im ulazi u stan.

"To su vazdušni kanali u spratnim zgradama, povezani su svi u jedan i onda kada je usko grlo ili zapušenje, taj vazduh mora da izađe negde. I onda odlazi u druge stanove, tako će isto i dim od grejnog tela na drva ili čvrsto gorivo, raširiće se po čitavoj zgradi", upozorio je elektrotehničar.

On je objasnio, kada je u pitanju potrošnja električne energije, da je to na svakom aparatu napisano.

"Na svakoj piše njena snaga, koliko je vati, postoje od 9 kilovata trofazni kaloriferi, oni mnogo troše ali greju veći prostor. Treba grejno telo prilagoditi, kvarcna peć je dovoljna za malu sobu, da se uključi samo jedna cev na 800 vati", rekao je on.

Kada je u pitanju nedoumica kod građana, koristiti klimu ili grejalicu, sagovornik objašnjava da je klima uređaj dobar jer on od spoljašnjeg vazduha oduzima toplotu.

"U ovakvim uslovima, kao što je sada gde je relativno toplo, tada je najefikasniji klima uređaj, tri puta manje će potrošiti struje, a zagrejati jednako dobro kao uređaji koji imaju samo grejače. U tom smislu je sad najbolja klima, sve dok mnogo ne zahladni, a kada dođe zima bićemo prinuđeni da uključimo bilo šta, samo da bismo se ogrejali. Inverter klima je još bolja, tu su i toplotne pumpe koje rade po istom principu ali greju veći prostor", rekao je on.

Kada je u pitanju štednja ali i bezbednost, on kaže da su TA peći prilično bezbedne.

"One su kod nas prisutne i dobre su jer troše noćnu struju, koja je mnogo jeftinija, a tokom dana nam daju toplotu", rekao je on.

 

 

 

 

 

 

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!

 

Komentari (0)

Loading