POČELO JE Saznajemo kako je protekao prvi dan 28. popisa stanovništva u Srbiji: Grožđem i kafom ugostili popisivače
Foto: Alo/ilustracija

Svi su me primili vrlo ljubazno, niko kome sam pozvonila na vrata me nije odbio, kaže za Alo! mlada dama, jedna od 15.000 popisivača koji su juče započeli popis stanovništva u Srbiji.

- Nisu mi tražili legitimaciju, samo su me pitali kako se zovem, ponudili su me u jednom stanu kafom, u drugom grožđem, a u dvorištu jedne kuće su krcali orahe i nudili me da ih probam - kaže naša sagovornica, i dodaje da je, ako je suditi po prvom danu, sve proteklo u najboljem redu.

- Za dva i po sata obišla sam pet domaćinstava, pauzu sam pravila tokom kućnog reda, mislim da nema smisla da uznemiravam ljude kad se možda odmaraju, a i subota je - kaže naša sagovornica.

Ona ističe da razloga za strah od popisa nema, jer su svi lični podaci građana maksimalno zaštićeni i mogu se koristiti samo u statističke svrhe i radi istraživanja.

Info-centar

Građani koji ne žive na adresi na kojoj su prijavljeni ili nisu u stanu u vreme popisa, mogu besplatnim pozivom na broj info-centara 0800 444 00, uz pomoć operatera, da stupe u kontakt sa popisivačem i dogovore termin popisivanja.

Info-centar će raditi svakog dana od osam sati ujutro do osam uveče i operateri će odgovarati na sva pitanja u vezi s popisom koja zanimaju građane.

- Nije mi delovalo da neko od onih s kojima sam ja razgovarala ne govori istinu, građani treba da znaju da mi zapisujemo one podatke koje nam oni daju, ne proveravamo ih, nismo došli da obilazimo njihove domove, već da zabeležimo njihove odgovore - kaže ona i ističe da ukoliko u nekom domaćinstvu ne zatekne nikog, na tu adresu se vraća još dva puta, a onda ostavlja pisano obaveštenje sa njenim brojem telefona i brojem centrale.

- Čak ukoliko neko iz bilo kog razloga ne želi da pusti popisivača u kuću ili ne može da obavi razgovor uživo, pozivanjem info-centra mogu da zakažu i razgovor telefonom sa popisivačem koji je zadužen za teritoriju na kojoj žive - napominje naša sagovornica i dodaje da su svi građani s kojima je razgovarala prvog dana popisa bili vrlo korektni prema njoj.

Legitimacija na uvid

Popisivač nosi legitimaciju koju je u obavezi dapokaže pre nego što uđe u vaše domaćinstvo.Na prednjoj strani legitimacije nalazi se logo RZS-a, ime i prezime popisivača, njegova fotografija i broj lične karte i identifikacioni broj (ID).Na zadnjoj strani legitimacije nalazi se ovlašćenje za rad.

Inače, popis je počeo juče ujutru tačno u 8 časova izlaskom 15.000 od 17.500 obučenih popisivača na teren, koji popisuju metodom od kuće do kuće, pri čemu, prvi put u našoj popisnoj praksi, odgovore ispitanika unose u elektronske upitnike pomoću laptopa.

Popisni formulari imaju 69 pitanja i trajaće do 31. oktobra. Za ovaj popis ubačeno je jedno novo pitanje na koje će prvi put odgovarati muškarci - koliko imaju biološke dece, a omogućeno je i da građani koji su u inostranstvu popisnicu popune elektronski na sajtu Zavoda za statistiku.

Samo zbirni podaci

Objavljuju se samo zbirne brojke (npr. koliki je broj domaćinstava, koliko je stanovnika, koliko je stanovnika u kom starosnom kontingentu, kolika je prosečna starost, koliko je porodica sa decom, a koliko samaca, koliko je pripadnika koje nacije ili veroispovesti, koliko ljudi je na radu ili školovanju u inostranstvu kraće od godinu dana itd.)

Sve što je uneto u centralnu bazu podataka čuva se trajno, u elektronskoj formi, i zaštićeno je.

Pratite nas na Telegramu!

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading