KAKO DA PREPOZNATE POPISIVAČA KADA VAM ZAKUCA NA VRATA? Ovo su ključne stvari na koje treba da obratite pažnju
Foto: Alo/ilustracija


Načelnica Odeljenja za popis stanovništva u RZS-u Ljiljana Ðorđević.

U Srbiji je danas počeo popis stanovništva, koji je trebalo da se održi prošle godine, ali je odložen za ovu zbog pandemije korona virusa, a Ðorđević je istakla da je za popis angažovano oko 15.000 popisivača koji će narednih mesec dana raditi upitnik sa građanima na teritoriji čitave zemlje.

Objasnila je da građani lako mogu da prepoznaju popisivača kada im zakuca na vrata, jer je on dužan da oko vrata nosi legitimaciju na čijoj je prednjoj strani ime i prezime, fotografija, broj lične karte i ID broj, dok je na poleđini ovlašćenje.

"Ukoliko žele, građani mogu da zapišu podatke sa legitimacije i da pozovu naš Info centar i provere da li je to zaista popisivač", rekla je Ðorđević, načelnica Odeljenja za popis stanovništva u Republičkom zavodu za statistiku (RZS).

Istakla je da će se popisivač, ukoliko nikoga ne nađe na određenoj adresi, ponovo vratiti na istu nakon nekog vremena. Kada je u pitanju vreme koje građani treba da izdvoje kako bi odgovorili na sva pitanja popisivača, Ðorđević je rekla da popunjavanje upitnika traje kratko, jer je čitav proces digitalizovan.

"Digitalizacija popisa je izuzetno značajna jer su uvedena pravila logičke kontrole što ubrzava čitav proces popunjavanja upitnika", kazala je Ðorđević.

Objasnila je da prilikom popunjavanja neće biti postavljana suvišna pitanja, na primer, ukoliko je ispitanik mlađe dete neće se postavljati pitanje o stručnoj spremi.

Ðorđević je rekla da su građani dužni da na sva popisna pitanja daju odgovor, ali da u skladu sa Ustavom građanin ne mora da se izjašnjava na pitanja o nacionalnoj pripadnosti, veroispovesti, maternjem jeziku i invaliditetu.

Prema njenim rečima, popisivač je dužan da zapiše tačno onako kako je građanin odgovorio i u slučaju kada građanin ne želi da se izjasni po nekom pitanju.

 

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading