JEDNO PITANJE NA POPISU DIGLO SRBIJU NA NOGE Postavljaju ga samo muškarcima, a može da bude vrlo neprijatno!
Foto: Alo/ilustracija

Zakonska obaveza je da se odgovori tačno popisivaču na postavljena pitanja. Ako neko ne želi, postoje tri pitanja na koja ne mora da se dâ odgovor – o nacionalnoj pripadnosti, veroispovesti i maternjem jeziku.

Postoje pitanja koja su naizgled neobična, a utisak je da je najveću buru podiglo ono koje se postavlja samo muškarcima: Koliko biološke dece imaju?

Uvođenje ovog pitanja dovelo je do polemike o tome kakve neprijatnosti može da izazove. Primera radi, muškarci bi mogli od supruga i partnerki da kriju da li imaju decu sa drugim ženama.

Ako niste kod kuće, popisivač stavlja obaveštenje u poštansko sanduče na kojem ostavlja svoje podatke i kontakt popisnog info-centra sa kojim zatim stupate u kontakt, a kasnije sa popisivačem ugovarate njegov dolazak.

Za potrebe ovogodišnjeg popisa stanovništva obučeno je 17.500 kandidata i oni će u narednih mesec dana biti u direktnoj komunikaciji sa građanima.

Svaki popisivač je dužan da nosi sa sobom karticu na kojoj se nalazi njegova fotografija, ime i prezime i identifikacioni broj koji građani mogu zatražiti u bilo kom trenutku.

Novina ovog popisa je korišćenje elektronskih obrazaca umesto papirnih, što će pomoći da se popis obavlja brže, ali i brže obradjuju podaci.

Prvi rezultati popisa se očekuju za nešto više od mesec dana, a konačni rezultati na proleće iduće godine.

Pratite nas i na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading