BESPLATNA MAMOGRAFIJA Oktobar mesec u znaku borbe protiv raka dojke
Foto: Pokrajinska Vlada Vojvodine

Svakog oktobra se obeležava Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke kako bi se podigla svest  javnosti o značaju prevencije i ranog otkrivanja bolesti.

Ukoliko se karcinom dojke otkrije na vreme, u preko 90 odsto slučajeva, lečenje ima dobru prognozu. Rano otkrivanje ima izuzetnu važnost, pa je tako Pokrajinska vlada pre tri godine pokrenula projekat „Prva mamografija“, s ciljem da se ženama u ruralnim sredinama u Vojvodini omogući snimanje pokretnim mamografom besplatno, bez uputa i bez zakazivanja.

Uprkos pandemiji korona virusa i otežanim uslovima rada, odvijanje projekta nije prekidano i zahvaljujući tome, oko 14.000 žena sa teritorije Vojvodine uradilo je mamografski pregled. Nažalost, kod 108 žena dijagnostikovan je karcinom dojke. Najveći broj žena koje su uradile mamografiju u jednom od dva pokretna mamografa, na ovaj način su prvi put u životu uradile skrining mamografiju. Pokrajinska vlada je omogućila ravnomernu dostupnost ovog skrininga i tako unapredila zdravstvenu zaštitu žena u ruralnim područjima.

Pokretni mamografi se trenutno nalaze u Bajmoku na teritoriji Grada Subotice i Karavukovu u opštini Odžaci.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading