VELIKO PRIZNANJE Patrijarhu uručena nagrada Orden Nikole Tesle
Foto: Printscreen/instagram

Patrijarh je iskazao zadovoljstvo što su mu Srbi koji žive daleko od matice u Americi uručili nagradu, kao i zbog toga što Orden nosi lik Nikole Tesle.

"Trebalo bi da Tesla bude inspiracija, pokretač i primer za sve koji su istoga roda i vere kao on, ali i za čitav svet", kazao je Porfirije.


Naveo je da je tokom ove godine nekoliko puta posetio Smiljan, rodno mesto srpskog naučnika, kao i Medak, mesto gde je Teslin otac vršio službu sveštenika.

Porfirije je istakao i da se ne može pobiti cinjenica da je Tesla bio veliki naučnik i dobrotvor čovečanstva, ali da je jednako važno ukazati da je pravoslavni hrišćanin.

"Moramo da osećamo odgovornost da cuvamo koliko možemo autentični Teslin lik, da probamo da ispravimo neku istorijsku nepravdu, a to je da Teslini zemni ostaci budu pohranjeni na dostojanstveno mesto, a ne da budu deo Muzeja", poručio je Porfirije.

Predsednik Tesline naučne fondacije iz Filadelfije Nikola Lončar naveo je da mu je veliki zadovoljstvo što ima priliku da uruči patrijarhu Orden Nikole Tesle.

Naveo je da ta fondacija od osnivanja ima jaku vezu sa crkvom u Filadelfiji, dodajući da su dva najvažnija projekta te organizacije školski program na bazi Teslinih radova i projekat Teslin narod.

"U sklopu projekta Teslin narod sprovodimo istraživanja u koja je uključeno 5.000 Srba u svetu, koje smo mogli da kontaktiramo, a glavna tema je kako napraviti što bolje relacije između matice i dijaspore", kazao je Lončar.
 

 

 

Pratite nas i na Telegramu!

Komentari (0)

Loading