Gradonačelnik Bakić otvorio audio izložbu "Jasenovac. Logor smrti, zemlja živih"
Foto: Alo.rs

„Najveći logor smrti na Balkanu – logor Jasenovac, ili kako su ga Nemci sami zvali balkanski Aušvic, je logor u kome je stradalo između 22.000 i 24.000 dece do deset godina, logor u kome je ubijeno između 750.000 i 800.000 ljudi, u najvećem broju Srba, Jevreja i Roma. Posle 77 godina ćutanja, zabrane i uterivanja straha da se ne priča o srpskim žrtvama, stradanje Srba je konačno postalo tema od nacionalnog značaja i to zahvaljujući odgovornoj i državničkoj politici predsednika Srbije Aleksandra Vučića“, rekao je gradonačelnik Bakić i dodao da je nedavno pokrenuta inicijativa o izgradnji memorijalnog kompleksa i muzeja žrtava stradalih u logoru Jasenovac u saradnji sa Republikom Srpskom.

Gradonačelnik Bakić otvorio audio izložbu

Foto: Alo.rs

 

Naglasio je da ova izložba treba da podseti, opomene, ali i nauči mlade koliko su naši preci skupo platili slobodu. 

„Danas, kada su pred srpskim narodom nepredvidiva vremena, jedinstvom, duhom i sećanjem na naše žrtve opstaćemo i sačuvaćemo svoj narod, svoju slavnu prošlost ali i svoju budućnost, i izboriti se sa svim problemima koji su pred  nama. Neka je slava i večno hvala svim žrtvama logora Jasenovac“, kazao je gradonačelnik Bakić.

Predstavnik produkcijskog i kreativnog tima izložbe Jovana Blanuša je, obraćajući se prisutnima, izrazila zahvalnost gradonačelniku Stevanu Bakiću, Gradu Subotici i Fondaciji „Danilo Kiš“ što su omogućili gostovanje izložbe „Jasenovac. Logor smrti, zemlja živih“ u ovom gradu.

Gradonačelnik Bakić otvorio audio izložbu

Foto: Alo.rs

 

„Ovo nije klasična izložba i večeras nećete imati priliku da vidite slike, fotografije, pojave i statistiku. Ovo je audio interaktivna izložba koja se služi fenomenom, odnosno osnovama primenjenog pozorišta i modernih tehnika dramskog narativa. Ono što želimo da poručimo ovom izložbom jeste da žrtve nisu samo statistika i broj i molimo vas da saslušate pažljivo priče i da zapamtite imena žrtava“, kazala je, između ostalog, Jovana Blanuša.

Izložba donosi osam zvučnih zapisa, radiofonskih priča o žrtvama logora Jasenovac, interaktivna je i pruža mogućnost posetiocima da kroz niz dramskih aktivnosti postanu učesnici i ko-kreatori priča.

Gradonačelnik Bakić otvorio audio izložbu

Foto: Alo.rs

 

Iako inspirisana istorijskim događajima, ova izložba nije istorijska po karakteru. Izložba „Jasenovac. Logor smrti, zemlja živih“ koristi jedinstveni pristup temi logora Jasenovac. Ona predstavlja svojevrsnu ličnu umetničku refleksiju izvedenu u audio formi koja omogućava posetiocima da sami, vođeni naratorom i svojom imaginacijom stvore slike i na taj način „vide“ Jasenovac.

Poruka izložbe, čiji su autori Darko Nikolić i Bogdan Španjević, zasnovana je na tome da nas Jasenovac uči da budemo zagledani u život a ne u smrt, u svetlost a ne u tamu. Simbol smrti postaje simbol života.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading