BOŠKO OTKRIVA TAJNU KOJU TREBA DA ZNATE! Pazite, možete probati zavodnicu i otrovati se na licu mesta (FOTO)
Foto: RINA

U suvoborskim selima mnogi meštani se raduju kišnim danima, jer kako se kaže “ništa ne rađa kao pečurke posle kiše” . Zdrave i hranjive one su rado viđene na mnogim trpezama, ali ipak ima onih koje se beru i nažalost probaju i jedu – samo jednom. Međutim, u Pranjanima nema nepoznanica. Svi dobro znaju koje se to pečurke zaobilaze, a koje stavljaju u korpu.

“Jedu se lisičarke, vrganji, popovače.. znamo kako one izgledaju i samo njih beremo. Čuo sam da se dosta ljudi otrovalo pečurkama, ali mora se povesti računa u koju šumu idete da ih berete, ne može da se jede bilo šta”, kaže  Boško Milovanović.

Foto: RINA

 

U potragu za pečurkama, kreće se ranom zorom, a naoružani znanjem i strpljenjem, berači u šumi provode i po nekoliko sati.  Ono što može da zbuni berače jeste da vrlo često odmah pored jestivih rastu i otrovne gljive u narodu zvane zavodnice. Biolog Duško Brković otkriva tajnu koju treba da znate.

“Lisičarke se pojavljuju direktno na tlu, a zavodnice manje više u zoni panjeva ili direktno na grančicama u većem broju”, izjavio je Brković.

Foto: RINA

 

Trovanje pečurkama može da izazove smrt, invaliditet i oštećenje bubrega, zato ako planirate da krenete u šumu u avanturu, biolog vam savetuje oprez.

“Ako prvi put berete pečurke i ukoliko niste sigurni u svoje poznavanje ovih biljaka, uvek povedite nekog iskusnijeg, nekog ko je već to radio. Možete da se potpomognete literaturom i slikama, ali ipak najsigurnija je varijanta da ne ekspermentišete sami”, naglašava Duško.

Foto: RINA

 

Nekada je po suvoborskim šumama bilo na desetine berača, koji su živeli od prodaje pečuraka. Sada je situacija poprilično drugačija, pa u ovu avanturu najpre kreću ljubitelji prirode. Stručnjaci kažu da čak i neke jestive pečurke usled dugog stajanja mogu postati opasne po zdravlje, zato zaboravite na plastičene kese i čuvajte ih samo i isključivo u drvenim korpama!

Pratite nas i na Telegramu!

 

 

Komentari (0)

Loading