NAJNOVIJA VREMENSKA PROGNOZA ZA OKTOBAR Čeka nas krajnje nestabilno vreme
Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Ovo predviđa najnovija vremenska prognoza meteorologa Marka Čubrila, koji je izneo svoja predviđanja do kraja ovog meseca, kao i za prvi deo oktobra.

Kako kaže, danas će biti česta pojava kiše i grmljavinskih pljuskova, posebno nad zapadnim, jugozapadnim i severnim predelima regiona, dok će se preko severozapada i severa regiona krajem dana premestiti hladan front. Tokom dana temperature oko ili malo preko proseka, posebno na jugu regiona, uz južni vetar dok će krajem dana uz premeštanje fronta vetar na severozapadu regiona biti na kratko u okretanju na pojačan do jak, severozapadni.

- Dnevni maksimum od +17 do +25 stepeni Celzijusa. U sredu manje nestabilno, samo ponegde pojava prolazne kiše ili pljuska. Biće malo svežije, posebno nad severnim predelima gde će se maksimum kretati oko +17 stepeni Celzijusa, dok će nad južnim predelima biti oko +22 stepena Celzijusa - stoji u prognozi.

Naredna dva dana (četvrtak i petak) nad nama će dominirati relativno toplo ali nestabilno jugozapdno i južno strujanje tako da će uz promenljivu oblačnost i sunčane intervale biti uslova za grmljavinske pljuskove, posebno na zapadu, severozapadu, jugozapadu i severu regiona. Vetar će biti južni i jugozapadni, slab do umeren. Maksimumi malo iznad proseka za kraj septembra i trebali bi se kretati od +18 do +25 stepeni Celzijusa, piše Čubrilo u prognozi.

- U subotu tokom dana bi se preko nas trebao premesiti još jedan hladan front koji bi doneo prolazno naoblačenje, pojavu kiše i pljuskova ali i okretanje vetra na pojačan, severozapadni. Dnevni maksimum u subotu od +17 do +25 stepeni Celzijusa. Drugog dana vikenda verovatno suvo i još malo svežije uz dnevni maksimum od +15 do +21 stepen Celzijusa - navodi se.

NAJNOVIJA VREMENSKA PROGNOZA ZA OKTOBAR Čeka nas krajnje nestabilno vreme

Foto: Alo.rs

 

Prognoza za oktobar

Oko 04.10. numerički modeli signaliziraju da bi trebalo doći do izmeštanja jezgra anticiklona nad prostor severozapadne Evrope i Skandianavije što bi po istočnoj periferiji tog anticiklona ka našem delu Evrope pokrenulo novu količinu relativno hladnog vazduha te bi posle 05.10. mogao uslediti period relativno hladnog vremena uz maksimume koji će često biti ispod +15 stepeni Celzijusa.

Minimumi ponovo često bili oko +7 stepeni Celzijusa, a na planinama bi moglo biti pojave slabog mraza. Za sada u tom periodu nema signala za ciklogenezu u našoj blizini te bi padavina trebalo biti malo.

Sumirano, nestabilno uz temprature oko proseka do oko 03.10. dok je posle 05.10. moguće novo zahlađenje, najavljuje Čubrilo.

Pratite nas i na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading