KOLENO U MEĐUNOŽJE I BEŽI! Revolucija! Žene odlučile da nauče kako da srede silovatelja ako im priđe
Foto: privatna arhiva, prinskrin

Kako savetuje Dejan Žuža, majstor aikida i džiju-džicua i instruktor, čak i najiskusnijima se preporučuje da izbegavaju mračne ulice i prolaze, konfliktne situacije, konfliktno okruženje i uopšte da budu oprezni, a posebno nejakim devojkama.

- Ja ni u kafani nikada ne sedim leđima okrenut ka izlazu, jer je deo mojih navika da se pazim, vodim računa o bezbednosti, ali te navike nemaju svi, zbog toga ih mi savetujemo, upozoravamo, obučavamo kako da se ponašaju. Pored toga, treba uvek da budu u društvu, da ne idu same, da se jednostavno čuvaju - savetuje Žuža za Alo!.

KOLENO U MEĐUNOŽJE I BEŽI! Revolucija! Žene odlučile da nauče kako da srede silovatelja ako im priđe

Foto: privatna arhiva, prinskrin

 

Društvene mreže ovih dana su preplavljene upozorenjima o kretanju serijskog silovatelja koji je pušten na slobodu pre nedelju dana. Zbog toga je skočila i zainteresovanost za kurseve samoodbrane i treninge borilačkih veština u celoj Srbiji, a posebno u Beogradu.

Kontaktirali smo sa nekoliko klubova koji u ponudi imaju ovakve programe i svi su rekli isto – kad se tako nešto desi, poziva ima mnogo, žene dođu na prvi trening, ali većina na tome i ostane, jer čim prestane da se „galami“ o problemu, na njega se zaboravi.

Devojke i žene se sete da treba da nauče neku borilačku veštinu tek kada se lično nađu u problematičnoj situaciji, kaže Žuža.

- Problem je što se ljudi obraćaju nama tek naknadno, kad je dete već pokazalo nesigurnost, već ima krivu kičmu, ili im se već desio neki napad i oni žele, u slučaju da se to ponovi, da budu spremni. Kod nas u klubu ima inače nekih 30 do 40 odsto ženskih osoba, a za borilačke veštine su se odlučile ili zbog toga što znaju da je to dobro za razvoj, ili baš zbog toga što je aikido najbolji za samoodbranu, odnosno kada se desi napad u realnim uslovima, a vi treba da se odbranite - kaže Žuža za Alo!.

Prema njegovim rečima, ipak, za dobro snalaženje u trenutku napada potrebno je više godina vežbanja:

- Već posle jednog treninga vi ćete imati neko znanje, ali da biste bili sigurni u njega neophodan je redovan trening koji će vas održavati u formi, a isto tako treba vežbati i samoodbranu. S druge strane, svaka devojka koja ide na kurs samoodbrane treba da zna da to nije obuka da se ona potuče sa tim napasnikom i pobedi, već da ga trenutno onesposobi i da beži koliko je noge nose.

Zaštitnik građana: posebne mere za osuđene silovatelje

Zaštitnik građana Zoran Pašalić najavio je da će inicirati izmene zakona u vezi sa merama za silovatelje nakon isteka zatvorske kazne u cilju sprečavanja da ponovo izvrše ova dela.

- Smatram da treba izmeniti postojeće propise kako bi se primenile posebne mere kao što su obavezno javljanje policiji i Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, obavezna prijava promene prebivališta, boravišta ili radnog mesta, obavezno posećivanje profesionalnih savetovališta ili ustanova, kao i obavezna prijava namere da putuju u inostranstvo - naveo je Pašalić.

BG policija će pratiti silovatelje na slobodi

Načelnik Policijske uprave za Grad Beograd Veselin Milić lično je naredio načelnicima Uprave kriminalističke policije Beograd i svih policijskih stanica da u skladu sa zakonom vode evidencije, prenose međusobno informacije i saznanja o svim registrovanim silovateljima na slobodi, kako bi ih sprečili da ponove krivična dela.

KOLENO U MEĐUNOŽJE I BEŽI! Revolucija! Žene odlučile da nauče kako da srede silovatelja ako im priđe

Foto: Masanori Jošida, Alo!

Od početka godine u Beogradu su prijavljene tri osobe zbog silovanja i sva tri slučaja su rasvetljena.

Inače, Igor Milošević je višestruki povratnik, a prema saznanjima boravi u beogradskim parkovima. Procena je da može ponoviti krivična dela, ali on je sada slobodan građanin, jer je izdržao zatvorsku kaznu. Od izlaska iz zatvora, 20. septembra, do sada nije učinio ništa nezakonito.

Biber sprej za 1.000 dinara

Nije novina da se svim osobama, a posebno ženskim koje moraju da se vraćaju same kući u kasne sate, savetuje da sa sobom uvek nose nešto za samoodbranu. Broj jedan je biber-sprej, legalna zamena za zabranjeni suzavac, koji bi bar nakratko onesposobio napadača.

KOLENO U MEĐUNOŽJE I BEŽI! Revolucija! Žene odlučile da nauče kako da srede silovatelja ako im priđe

Foto: privatna arhiva, prinskrin

 

Onlajn ili uživo, on je u prodaji po različitim cenama, od 700 do oko 3.000 dinara, u zavisnosti od mililitraže, ali i pakovanja.

- Skuplji su oni koji su u obliku karmina, priveska, upaljača... zato što je u nekim diskotekama zabranjeno unošenje biber spreja, ali ako je u nekom drugom obliku, možete da ga zadržite u tašni. Iako jeste najskuplji, to nam je ipak najtraženija roba - rekli su za Alo! u jednom militari šopu.

Pratite nas i na Telegramu!

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading