OBELEŽEN ZNAČAJAN DOGAĐAJ U MATICI SRPSKOJ Vučević: Srpska enciklopedija je knjiga nad knjigama (FOTO)
Printskrin

U Matici srpskoj, jednoj od najvažnijih ustanova u našoj zemlji, predstavljena je danas Prva i Druga knjiga III toma Srpske enciklopedije. Događaju su prisustvovali predsednik Matice srpske Dragan Stanić, gradonačelnik Miloš Vučević i episkop bački Irinej Bulović. 

Aktuelni gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević napomenuo je da je snaga jedne države u ekonomiji i odbrambene moći, ali i na snazi kulture i obnovi duhovnih vrednosti jednog društva.

Printskrin

 

 

-Kako je Novi Sad snažio mi smo bili spremni da tako osnaženi pomognemo na stvaranju nečega što nikad nismo imali kao narod, a govorim o Srpskoj enciklopediji. Matica srpska nas je privilegovala da budemo savremenici ovakve nacionalne dragocenosti. verujem da će Matica srpska biti prava košnica nape duhovne vrednosti i tradicije, da će nas okupljati i opominjati i pre svega stvarati, kao što pčele prave med i saće, tako će i ova naša Matica stvarati, pisati i čuvati još mnogo bitnih knjiga. A Srpska enciklopedija je knjiga nad knjigama- naglasio je Vučević.

Profesor dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, istakao je da je do sada urađeno preko 4.200 stranica enciklopedijskog formata.

-Predsednik republike Aleksandar Vučić je obratio pažnju na ono što se u enciklopedistici radi u Matici srpskoj i pomogao da se objave dve knjige i da se do kraja sledeće godine završi i objavi i treća. Veoma sam zahvalan i gospodinu Milošu Vučeviću što je sve ove godine Matici srpskoj poklanjao dužnu pažnju, koju nisu svi tako poklanjali- istakao je Stanić.

Prisutnima se obratio i episkop bački Irinej Bulović rečima da Matica srpska u borbi za očuvanje kulture zauzima prvo i najčasnije mesto.

 

Komentari (0)

Loading