VIDOVITI RADE JOROVIĆ: Dođi, mala, da štedimo struju
Alo Tanjug

Autor je Rade Jorović, koji je za Alo! izjavio da bi onome ko bi mu pre 37 godina rekao da će njegova pesma biti jedna od najcitiranijih 2022. godine, bez ustezanja kazao: „Nema šanse, to je nemoguće“.

- I te 1985. je bila kriza, imali smo nestašice struje i goriva. Snimio sam album sa 10 naslova, svi su bili ozbiljni, samo je ovaj jedan bio u šaljivom tonu - rekao je Jorović.

- Bio je novembar, hladni dani, pa je bilo adekvatno da snimim takvo nešto. Ali važno mi je bilo da u stihovima bude elemenata ljubavi - objasnio je pevač.

- Naravno da ću i ja da štedim. I to isto onako kako sam to savetovao u pesmi. Ako mogu ja u ovim poznim godinama, mogu i mlađi - šaljivo je poručio Jorović, koga poslednjih dana mnogi nazivaju vidovitim Radetom.

U međuvremenu sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Zoran Lakićević podsetio je da mere štednje nisu obavezujuće, već treba da podstaknu sve u Srbiji (javni sektor, državnu upravu, ustanove i lokalnu samoupravu) da naprave planove na koji način će to da urade.

VIDOVITI RADE JOROVIĆ: Dođi, mala, da štedimo struju

Foto: Tanjug

 

 

Računica

3,6 miliona brojila        1 sijalica manje   78,5 miliona evra uštede na kupovini struje ove jeseni

1 ugašena sijalica snage 40 vati ugašena  21,6 miliona kilovat-sati uštede mesečno

- Preporuke se, naravno, ne odnose na bolnice, vrtiće, škole, ustanove socijalne zaštite. Plan štednje do sada su dostavile 102 lokalne samouprave, 34 javna preduzeća i 35 velikih privrednih subjekata - rekao je Lakićević, i dodao da se promenom navika može uštedeti mnogo i da to neće ugroziti ničiji komfor niti bezbednost.

- Malim stvarima svi možemo mnogo da doprinesemo, pre svega kada je reč o smanjenju sopstvenog računa, a time pomažemo i državi da daje manje novca za uvoz struje. Preporuke koje smo dali tiču se svih nas, a kad je reč o domaćinstvima, najviše se odnose na racionalnije korišćenje bojlera, šporeta, frižidera, mašina za veš i suđe, zamenu običnih sijalica LED sijalicama. Uz taj mali napor može da se uštedi i do 20 odsto elektrine energije - zaključio je Lakićević.

Vanvremenski stihovi

Dođi, dušo, da štedimo struju

Svi potoci poledili, već

kune draga električnu peć,

skupa struja kad je ima

biće lepše sa drvima, pevao je Jorović pre 37 godina.

Pratite nas na Telegramu!

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading