OPREMA SKUPLJA OD AUTOMOBILA Problemi roditelja mališana sa posebnim potrebama: Auto-sedište za decu 2.000 evra
Foto: privatna arhiva

Stojan Grujičić, poznat kao Vukov ponosni tata, objavio je na Tviteru da auto-sedište za dete sa posebnim potrebama košta više od automobila. 

„Upravo gledam auto-sedište koje je prilagođeno za Vuka i za decu sa cerebralnom paralizom i tužno konstatujem da je ono skuplje od našeg auta! Toliko o tome... Bezbednost i te kako ima cenu! I da, skoro sve je u tim prokletim parama!“, napisao je otac desetogodišnjeg dečaka sa posebnim potrebama, koji ima više od 20 ozbiljnih dijagnoza. Stojanov profil na toj društvenoj mreži prati više od 27.000 ljudi, mnogi su pokušali da pomognu.

- U svojim objavama sam apolitičan, ja sam samo tata koji je na strani mališana i roditelja, želim da skrenem pažnju jer roditelji mališana kao što je moj sin nemaju vremena da se čuju jer im je život suviše komplikovan. Ne pišem da bi se skupile pare za Vuka, jer uvek kažem da ima onih kojima je pomoć potrebnija, nego da se nađe rešenje. Mi trebamo nekog na koga možemo da se oslonimo i ko će da brine za nas jer naše vreme provodimo 24 sata sa svojom decom. Mi ćemo već nekako kupiti to sedište, ovo je treće. Vuk je visok, nema težinu ni mišiće, kad ga vežem, ako nema potporu, padne dole ili sa strane, naguramo stvari. Zaglavio sam tabure na zadnjem sedištu da ne padne kad ga vozim - objasnio je Grujičić.

OPREMA SKUPLJA OD AUTOMOBILA Problemi roditelja mališana sa posebnim potrebama: Auto-sedište za decu 2.000 evra

Foto: privatna arhiva

 

Prema njegovim rečima, veliki problem roditelja ovakve dece je dokumentacija.

- Na milion vrata treba pokucati, milion papira doneti, potpisa, pečata... Mnogi odustaju jer često ne mogu sve to da obave. Već četiri meseca pokušavam da nabavim hodalicu, ali nikako nemam kompletnu dokumentaciju, prvo je nedostajala šifra, posle pečat - naglasio je on.

Veliki problem Grujičićima je i to što nemaju parking mesto u ulici. Predlagali su im ulicu pored, a on Vuka nosi u naručju. Slična situacija je ispred bolnice u Sokobanjskoj, uvek mora neko da ide sa njima.

Zbog svega toga Grujičić je osnovao Udruženje Samostalnost sa ciljem da se ljudi sa istim problemima umreže.

OPREMA SKUPLJA OD AUTOMOBILA Problemi roditelja mališana sa posebnim potrebama: Auto-sedište za decu 2.000 evra

Foto: privatna arhiva

 

- Kod nas roditelji mogu da vežbaju sa decom na spravicama koje smo ustupili jer ih je Vuk prerastao. Tu se dogovaramo, pomažemo i razmenjujemo pomagala koja smo prerasli ili koja nam više nisu potrebna. Delimo informacije koje su preko potrebne da nam se olakša i ovako komplikovan život - istakao je Stojan.

Vuk Grujičić je prevremeno rođen u 24. nedelji, imao je samo 470 grama i brojne operacije. Život je počeo sa ocenom 0, a bitka za život je pobedila uz pomoć roditelja, a sada i dvogodišnjeg brata Nikole.

Rešenja ima

Većina građana Srbije, sudeći po komentarima, misli da bi, s obzirom na cenu ovih auto-sedišta, država, odnosno lokalna samouprava trebalo da pomognu i to tako što bi opštine napravile spisak koliko dece sa razvojnim smetnjama ima na njihovoj teritoriji, a možda bi mogao da se uključi i Republički fond zdravstvenog osiguranja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading