ALARM ZA UZBUNU, RODITELJI ZABRINUTI Deca lakše kupe elektronske cigarete nego žvake
unsplash.com

„Pored redovnih pubertetskih dilema i nedaća koje su karakteristične za odrastanje, sve veći broj roditelja obraća se našem Udruženju sa pitanjima u vezi sa elektronskim cigaretama. Veliki broj roditelja nije bio svestan da ih njihova deca konzumiraju, a posebno ih zabrinjava činjenica rasprostranjene mreže prodaje i načina na koji deca sama dolaze do takvih proizvoda”, ističe Gordana Plemić, direktorka ovog udruženja, čiji su osnivači roditelji koji su iz ličnih iskustava prepoznali potrebu za sistemskom i efikasnom podrškom roditeljstvu u našoj zemlji.

Zbog sve učestalijeg broja pitanja na pomenutu temu, ovo Udruženje je pokrenulo istraživanje kojim će se proveriti dostupnost elektronskih cigareta starijim maloletnicima, kao i njihove poznavanje i navike u konzumiranju istih. Rezultati će biti javno predstavljeni kako bi se uticalo na širenje svesti o aktuelnom problemu sa kojim se svakodnevno susreću tinejdžeri i njihovi roditelji.

“Važno pitanje koje istraživanje detaljno analizira jeste odakle deci u tolikoj meri elektronske cigarete, kao i na koji način se zakonom uređuje ova situacija”, ističe Plemić.

Kako su tinejdžerski dani podjednako teški i za decu i za roditelje, ne treba tražiti krivca ni na jednoj strani. Mladi traže sebe i tokom svog odrastanja imaju potrebu da isprobavaju različite stvari, a određen broj njih ima u većoj ili manjoj meri uticaja i na njihovo zdravlje i kvalitet života. Sa druge strane, roditelji brinu o tome da obezbede porodici sve što je potrebno za život, razmišljaju o njihovoj budućnosti, trude se da balansiraju između poslovnih obaveza, privatnog života i izazova da pruže deci dovoljno pažnje i ljubavi, koje su ključ zdravog sazrevanja.

“Škola itekako može da utiče povoljno kada je prevencija korišćenja elektronskih cigareta u pitanju. Neophodno je govoriti o problemu i ukazivati na sve aspekte sa kojima se susrećemo, kako bismo kao sistem napredovali i ispravili situaciju. Roditeljima na njihovom putu treba pružiti svu pomoć i podršku, a mlade edukovati, možda i kroz vršnjačke edukatore, jer je njima takav sadržaj prijemčiviji. Rad i kvalitetan razgovor su najbolji koraci koji se mogu preduzeti na početku dugog puta. Takođe, u taj proces se moraju uključiti svi, od porodice, preko škole, pa do nadležnih institucija, jer samo zajedničkim snagama možemo pokrenuti stvari na bolje”, zaključuje Gordana Plemić, direktorka udruženja “Roditelj”.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading